Compensatie voor geluidsoverlast Schiphol: 'Je kunt er geen bedrag op prikken'
- Nieuws
- Compensatie voor geluidsoverlast Schiphol: 'Je kunt er geen bedrag op prikken'
Ongeveer 3000 huishoudens in de omgeving van Schiphol krijgen compensatie voor geluidsoverlast, meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het gaat om een totaal bedrag van 5,5 miljoen euro. Het NOS Radio 1 Journaal besprak dit met Alfred Blokhuizen van Schiphol Watch, een stichting tegen de uitbreiding van de luchthaven.
Video niet beschikbaar
In april dit jaar maakte het ministerie bekend mensen te gaan compenseren. De afgelopen jaren was de geluidsoverlast daar hoger dan officieel is toegestaan. De meeste vergoedingen liggen volgens het ministerie tussen de 50 en 2200 euro.
"Een hele vreemde situatie, ook vanwege de systematiek", zegt Alfred Blokhuizen van Schiphol Watch. "Hoe duurder je huis is, hoe hoger de vergoeding. Dat betekent wat ons betreft dat de nachtrust van mensen met een lager inkomen minder waard is dan die van mensen met een hoog inkomen."
'Sigaar uit eigen doos'
"Het komt gewoon zo van het ministerie en mensen mogen dat al dan niet accepteren", aldus Blokhuizen. "Verder is de vergoeding een sigaar uit eigen doos, want het is niet zo dat Schiphol die vergoeding betaalt, maar de belastingbetaler."
Eind oktober of begin november maakt het ministerie de compensatie over. Vanaf aankomend voorjaar gaat de Inspectie Leefomgeving en Transport wel weer handhaven op de bestaande geluidsnormen.
"Je kunt geen bedrag prikken op de systematische verstoring van onder andere de nachtrust. Als Schiphol Watch vinden we dat de nachtsluiting moet plaatsvinden en dat er veel minder moet worden gevlogen", stelt Blokhuizen.
'De sop de kool niet waard'
In april ging het ministerie er nog van uit dat het om zo'n 4600 adressen zou gaan. 1600 adressen hebben uiteindelijk geen aanvraag gedaan, zegt het ministerie. Volgens Blokhuizen komt dat doordat veel mensen de moeite niet willen nemen.
"Als je in een goedkopere woning woont, krijg je maar vijf tientjes. Dan is de sop de kool niet waard. Mensen zijn ook kopschuw geworden van de overheid met alle affaires over subsidies en terugbetalen, dus men heeft er niet altijd zin in."
Blokhuizen: "En als je in een huis woont van rond de zeven, acht ton en je krijgt 2200 euro, dan lig je daar ook niet van wakker."
r1jn schiphol
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.