'Honderdduizenden nieuwe bewoners rond Schiphol krijgen geluidsoverlast'
- Nieuws
- 'Honderdduizenden nieuwe bewoners rond Schiphol krijgen geluidsoverlast'
Rondom Schiphol worden de komende jaren minstens 150-duizend huizen gebouwd, waarvan nu al bekend is dat bewoners last krijgen van te veel vliegtuiglawaai. Op zeker 115 bouwlocaties is volgens de WHO-normen te veel geluidsoverlast om gezond te kunnen wonen. Dat blijkt uit een analyse van milieuorganisaties en bewonersgroepen.
Video niet beschikbaar
"Je moet het vergelijken met een scooter door je straat elke minuut", zegt Sijas Akkerman van de Natuur- en Milieufederatie Noord-Holland in het NOS Radio 1 Journaal.
Het onderzoek stelt dat bouwplannen tot veertig kilometer van de luchthaven binnen de zone met te hoge gezondheidsrisico's vallen. De WHO heeft kritische grenzen bepaald voor de hoeveelheid vliegtuiggeluid waaraan mensen maximaal kunnen worden blootgesteld. Dat is 45dB (A) Lden overdag en 40 dB (A) Lden gedurende de nacht.
De meeste woningen in het overlastgebied zijn gepland in de gemeenten Amsterdam, Haarlemmermeer en Zaanstad. Op de meeste van die plekken wordt al gebouwd volgens Akkerman. "De woningnood is zo groot dat die overlast op de koop wordt toegenomen, lijkt het wel."
"Het gaat alleen in deze inventarisatie al om 150.600 woningen. En dus minstens 300.000 nieuwe bewoners die aan te veel vliegtuiglawaai worden blootgesteld." De geluidsoverlast kan alleen drastisch worden verminderd als er minder gevlogen wordt en Schiphol dus krimpt.
De milieuorganisaties en bewonersgroepen vinden dat gemeenten van het Rijk moeten eisen dat de geluidsoverlast wordt verminderd. Akkerman erkent dat gemeenten niet verantwoordelijk zijn voor het luchtvaartbeleid. Dat is de rijksoverheid. "Maar gemeenten zijn wel verantwoordelijk voor een veilige en gezonde woon- en leefomgeving."