Aangifte tegen Schiphol: 'Horrornachten en marteling, hiertegen moeten we beschermd worden'
- Nieuws
- Aangifte tegen Schiphol: 'Horrornachten en marteling, hiertegen moeten we beschermd worden'
Omwonenden van Schiphol noemen de slaapverstoring door het vliegtuiglawaai mishandeling. Advocaat Bénédicte Ficq noemt een ongebroken slaap een mensenrecht. Samen met de advocaat doen omwonenden aangifte van mishandeling tegen de Nederlandse staat, KLM en Transavia. "In het ergste geval word ik twaalf keer per nacht wakker. Dat zijn horrornachten", zegt omwonende Michiel Van Parreeren bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
"Andere manieren helpen niet meer om het onder de aandacht te brengen van het vliegveld en de luchtvaartmaatschappijen", zegt Alfred Blokhuizen van Schipholwatch.
100 decibel
Het geluidsniveau van een overvliegend vliegtuig ligt op honderd decibel. "Dat is te vergelijken met de hoeveelheid geluid die je hoort wanneer je dichtbij een poppodium op een evenementenlocatie staat", zegt geluidsdeskundige Erik Roelofsen. "Ik kan me voorstellen dat je daarvan wakker schrikt." Roelofsen deed onderzoek naar de geluidsoverlast. Volgens Roelofsen noteren de luchthaven en luchtvaartmaatschappijen de geluidsoverlast niet aan de hand van de piekmomenten, maar nemen zij de gemiddelden. Daarbij worden dus ook de stiltes meegenomen.
Omwonende en bestuurlid van de RVB Stefan Molenaar stelt dat er goed gekeken dient te worden naar de normering van de gezondheidsvoorwaarden. "Die ligt in de nacht op 40 decibel. Schiphol zit rond de 45 decibel, maar dat is een jaargemiddelde. Niemand wordt wakker van een gemiddeld vliegtuig." Volgends Molenaar dient er gekeken te worden naar hoe we de normen samen moeten meten. "Dat is niet zo moeilijk. Waar een wil is, is een weg. Maar waar is de wil?"
Marteling
Ook luisteraar Michiel van Parreeren woont in de buurt van de luchthaven. Hij legt uit dat de nachten enorm variëren. "In het ergste geval word ik twaalf keer per nacht wakker. Dat zijn horrornachten", zegt Van Parreeren. "Dan sluimer je alleen maar. Ik ervaar dat echt als een marteling."
Toen hij er een aantal jaar geleden ging wonen, had hij geen idee dat het zo erg zou zijn. "Het was heel moeilijk een huis te vinden en daarom deden we consessies. Overdag heb ik er nauwelijks last van en ik ben ook best aan vliegtuiggeluiden gewend." Het stelselmatig wakker gehouden worden heeft veel effect op Van Parreerens dagelijkse leven. "Het valt wel mee, dachten we. Maar het valt meer dan tegen. Hiertegen moet je beschermd worden."
Money, money, money
Blokhuizen stelt dat luchtvaartmaatschappijen het alleen maar over geld hebben. "Het begrip 'omwonende' kom je nooit tegen in een persbericht." Volgens hem moeten omwonenden het ook niet van de politiek hebben. "Destijds werd er, notabene vanuit een VVD-minister, gepleit voor een krimp van de vluchthaven. Nu prijst Madlener een afzwakking van deze krimp aan."
Volgens Reinier Castelein, voorzitter van de Vakbond De Unie, is het wel goed wat mevrouw Ficq met deze zaak aankaart. "Ik ben het eens dat de luchtvaart stiller moet, maar daarnaast bestaat er geen economie zonder overlast." Castelein stelt dat deze aanpak van de zaak de samenleving verder uit elkaar drijft. "Geef de aanklagers een gezicht."
Luchtvaartmaatschappijen KLM en Transavia geven aan dat zij de artikelen over de aanklacht gezien hebben, maar verdere reactie blijft tot nu toe nog uit.
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!