Binnenland
WNL

CDA: vergunning festival intrekken als organisatie blijft verzaken in tegengaan drugsgebruik

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA: vergunning festival intrekken als organisatie blijft verzaken in tegengaan drugsgebruik

CDA-Kamerlid Anne Kuik maakt zich zorgen over de normalisering van drugsgebruik op festivals en vindt dat er werk aan de winkel is voor de organisatoren. Sommigen van hen verzaken als het gaat om het tegengaan van het gebruik, zegt ze bij Het Misdaadbureau. Als dit het geval blijft, vindt ze dat festivals eventueel geen doorgang mogen vinden.

Video niet beschikbaar

"Gemeenten verlenen natuurlijk vergunningen. Daar kunnen ze ook voorwaarden aan stellen", zegt Kuik. Dit kun je testen via het rioolwater, zegt Kuik. "Daarin zie je hoeveel drugsgebruik er is na een festival. En dan verzaakt een aantal festivals toch echt wel."

Uit een enquête van Het Misdaadbureau onder bijna 300 studenten blijkt dat 4 op de 10 vaak of zelfs altijd drugs gebruikt op een festival. Ruim 70 procent heeft er op z’n minst wel eens mee geëxperimenteerd tijdens het feesten. Slechts 6 procent geeft aan de drugs vooraf altijd te laten testen.

Als voorbeeld van één van die festivals die zou verzaken als het gaat om het verminderen van drugsgebruik op hun feest, noemt Kuik het Amsterdam Dance Event (ADE). "Dat staat erom bekend dat dat een drugsfestival is", zegt ze.

De drugs worden naar binnen gesmokkeld in onderbroeken, bh’s of sokken. Dat maakt het vaak lastig voor voor controleurs aan de festivalpoorten om bezoekers ook daadwerkelijk te betrappen. "Maar je ziet wel verschil tussen festivals: daar waar het wel gebeurt en daar waar het niet gebeurt", zegt Kuik daarover. "En als jij al het imago hebt dat het allemaal wordt toegestaan, dan vind ik dat daar ook een verantwoordelijkheid ligt bij de festivals om erover na te denken, ja, hoe gaan we dit nou eigenlijk keren? Is het festival alleen leuk met drugs?"

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie