Cultuur & Media
AVROTROS

Het Nederlandse nachtleven: succesformule met schaduwkanten

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het Nederlandse nachtleven: succesformule met schaduwkanten

Deze week rukt provinciaal Nederland, en iedereen daarbuiten die dancemuziek een warm hart toedraagt en masse, uit naar Amsterdam. De reden: Amsterdam Dance Event. Het grootste elektronische muziekfestival ter wereld is mateloos populair, evenals het muziekgenre dat tijdens deze vijfdaagse gevierd wordt. Waarom zijn Nederland en dance onlosmakelijk met elkaar verbonden? En hoe succesvol is het nachtleven vanuit economisch oogpunt? Dr. Timo Koren van de UvA legt uit.

Video niet beschikbaar

Dat juist Amsterdam de stad is waar de hele dancewereld samenkomt, heeft volgens Koren deels te maken met het beleid dat het stadsbestuur op dit thema voert. Creatieve industrieën zoals deze ontstaan waar beleidsmakers zich liberaal opstellen en af en toe een oogje dichtknijpen. Dit hebben we sinds eind vorige eeuw gezien in steden als Berlijn en Amsterdam.

Populariteit ontwikkelt zelden géén critici. Tegenwoordig zijn er dan ook steeds meer stemmen die pleiten voor strengere regulering van de sector. En dat is te merken: grootschalige feesten worden naar de grenzen van de stad verdreven. In de politiek klinken tegelijkertijd tegengeluiden, met lokale beleidsmakers die op de bres springen voor een geïnstitutionaliseerd nachtleven dat binnen de stadsmuren blijft.

De keerzijden van de industrie

Al die dichtgeknepen oogjes hebben er natuurlijk ook toe geleid dat dance en drugs in Amsterdam onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn geraakt. Naast de gezondheidsrisico's, betekent dit een onzeker businessmodel voor organisatoren. Meer drugs betekent namelijk minder inkomsten uit voedsel en drank.

Toch moet het indirecte positieve effect van een creatieve sector als de dancescene niet worden onderschat. Een rijk nachtleven zorgt ervoor dat mensen naar de stad trekken. Maar hoe positief die indirecte economische effecten ook mogen zijn, de meeste ondernemers in de clubscene merken daar zelf weinig van.

Luister De Jortcast in je favoriete podcast-app

Een podcast die reageert op de hypes en hysterie in de media, met het laatste complementaire wetenschappelijke commentaar op het nieuws. Op basis van een gesprek uit de uitzending van dr Kelder en Co.

Luister De Jortcast en De Jortcast XL via NPO Radio 1 en de andere podcast-apps.

Ster advertentie
Ster advertentie