Binnenland
KRO-NCRV

Minder drugs onderschept in Rotterdamse haven: 'Waar is die coke gebleven?'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minder drugs onderschept in Rotterdamse haven: 'Waar is die coke gebleven?'

De haven van Rotterdam heeft gisteren haar jaarcijfers gepubliceerd, en daaruit blijkt dat afgelopen jaar het aantal kilo's cocaïne dat is onderschept met bijna de helft is afgenomen. De vraag en het aanbod is niet afgenomen, in tegendeel zelfs. Maar waar blijft al die drugs dan? "De Rotterdamse haven is een enorm complexe logistieke keten", zegt NRC-misdaadjournalist Jan Meeus bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Vorig jaar ging het om 26 duizend kilo, het jaar ervoor was dat nog 45 duizend kilo cocaïne die onderschept werd. Zijn er dan een boel pakketjes gewoon niet gevonden? Meeus denkt eerder dat de routes van de smokkel verschoven zijn.

Andere route

Iedereen vraagt zich af 'waar is die coke gebleven?', stelt misdaadjournalist en Spraakmaker Meeus ."Je weet het natuurlijk nooit precies, maar er is een vermoeden dat men meer via West-Afrika is gaan smokkelen." De kans tot onderschepping blijkt daar stukken kleiner te zijn. Meeus legt uit dat het via daar naar Europa wordt vervoerd. "Vervolgens gaat het direct naar het achterland, dus midden- en Oost-Europa, enzoverder."

Complexe logistieke keten

Meeus stelt dat nog een mogelijke oorzaak van minder onderschepping een nieuwe aanpak vanuit de zeehavenpolitie zou kunnen zijn. Voorheen hadden chauffeurs een pincode nodig om een bepaalde container op te halen. In die pincodes werd gehandeld, zodat een chauffeur een andere container op zou kunnen halen. Dat pincode-systeem is eruit gehaald en nu dienen chauffeurs aan te geven welke specifieke container zij komen halen. "Dat klinkt best logisch", zegt Meeus. "Maar de zeehavenpolitie gaf aan dat ze met maar liefst 4000 partijen hebben moeten onderhandelen om dit zover te krijgen. Dat geeft maar aan hoe complex die logistieke keten is."

Minder werkgelegenheid

Volgens de misdaadjournalist heeft dit verschillende consequenties. Een van deze is dat de werkgelegenheid in de Nederlandse drugsindustrie aan het afnemen is. "In 2023 werden er 452 uithalers in en rond de Rotterdamse haven aangehouden en vervolgd voor strafbare feiten. Dat aantal is in 2024 gehalveerd naar iets van ongeveer 265 personen in die ordegrootte." Veel van deze uithalers zijn jonge jongens volgens Meeus. "Dit betekent dus dat er minder jonge jongens worden verleid om in die sector te gaan werken, wat goed nieuws is."

Risicoanalyse

Volgens de misdaadjournalist zou de cynicus direct zeggen dat het niet betekent dat deze jongeren in plaats van cocaïne uithalen, geen andere strafbare feiten aan het plegen zijn. Zoals het leggen van vuurwerkbommen. "Misschien is dat voor een deel ook waar, maar tegelijkertijd is het wel zo dat Nederland op dit moment minder een draaischijf wordt voor de internationale cocaïnesmokkelmaffia", zegt Meeus. "De vraag is wel of dit resultaat tijdelijk of permanent is."

Een conclusie die niet getrokken kan worden is dat Nederlandse criminele organisaties geen drugs meesmokkelen. "Want die organisaties zijn onderdeel van internationale, mondiaal opererende netwerken", zegt Meeus. "Voor hen maakt het niet uit in welke haven, Rotterdam, Antwerpen, Porto of Lissabon, je welke hoeveelheid coke binnenhaalt." Volgens de Misdaadjournalist maken criminele organisaties risicoanalyses en wordt er gekeken waar de kans het kleinst is om gepakt te worden.

Aanvraag niet gedaald

Ook al is er minder drugs onderschept in Rotterdam, blijkt er alsnog een grote aanvraag en ook genoeg aanbod te zijn. Meeus houdt in de gaten wat de prijs van een kilo cocaïne op de groothandelsmarkt is. "Op een enkel piekje na blijft deze prijs tussen de 20 en 22 duizend euro per kilo liggen. Dat betekent dat het aanbod dus ook stabiel is", aldus de misdaadjournalist.

Ook blijkt volgens de jounalist uit meerdere onderzoeken dat de vraag naar cocaïne lineair toeneemt. "Niet alleen in Nederland, maar in heel West-Europa is dit het geval." Meeus stelt dat cocaïne nu zo'n honderd jaar illegaal is. "Je kan het wel verbieden maar dat betekent niet dat men het niet meer gebruikt. Wij hebben als samenleving politie en justitie opgezadeld met een groot probleem, terwijl wij als samenleving die norm niet delen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie