Binnenland
AVROTROS

Funderingslabel stopgezet: 'Gegevens zijn onjuist en verwarrend'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Funderingslabel stopgezet: 'Gegevens zijn onjuist en verwarrend'

Het nieuwe funderingslabel van het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) zorgt voor veel verwarring onder huiseigenaren. 'Het is belangrijk dat huiseigenaren duidelijkheid krijgen over hoe het zit met de fundering van hun huis, maar het label zegt niets en is stopgezet', zegt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis in Stax&Toine.

Video niet beschikbaar

André de la Porte van Vereniging Eigen Huis: "Het is een experiment met alle goede bedoelingen, maar het is bij het opstaan al gestruikeld over zijn eigen veters. Veel woninggegevens bleken onjuist en dat veroorzaakte grote onrust. Het KCAF heeft het experiment daarom stopgezet en gaat nu eerst verder onderzoek doen."

'Het funderingslabel wordt geen verplichting'

Het label is niet door de overheid bedacht en niet verplicht gesteld, zoals wel het geval is bij het energielabel. De bedoeling van het label is om kopers en huiseigenaren betrouwbare informatie te geven over het risico op funderingsschade van een woning.

In Nederland lopen volgens het KCAF één miljoen woningen het risico op funderingsschade. Het is volgens André de la Porte ook hele belangrijke informatie. "Wanneer je een huis wilt kopen, is het van groot belang om je te laten informeren over de staat van de woning onder de grond."

"Als er nog nooit naar de fundering is gekeken en er is nooit iets aan gedaan, is het heel verstandig om dat te laten onderzoeken. De herstelkosten voor funderingsschade kunnen zomaar oplopen tot tienduizenden euro's."

Funderingsrisico in taxatierapport

Op dit moment neemt de taxateur bij het opstellen van een taxatierapport de funderingsrisico's alleen mee als er aanleiding voor is. "Als er bijvoorbeeld scheuren in de muur zitten of als je voelt dat de begane grond scheef loopt", zegt André de la Porte.

Daar komt vanaf juli 2021 verandering in. "Taxateurs hebben onderling de afspraak gemaakt om vanaf dat moment een paragraaf in het rapport toe te voegen voor de funderingsrisico's. Die zal de taxateur dan ook echt in moeten vullen, zodat de koper direct inzicht krijgt in de niet-zichtbare staat van het huis onder de woning."

Voorkom verrassingen over funderingsschade

André de la Porte adviseert om zelf ook kritisch te zijn, om te voorkomen dat je bij het kopen van een woning voor verrassingen. "Doe zoveel mogelijk onderzoek naar wat je koopt. Wat is de omgeving van de woning? Wat is de staat van het huis?"

De funderingsrisico's zijn vaak al goed in kaart gebracht. Bij de afdeling Bouw- en Woningtoezicht van jouw gemeente kun je de oorspronkelijke bouwtekening van de woning opvragen om te achterhalen wat de fundering is van jouw woning.

Verder is het volgens André de la Porte verstandig om het huis bouwkundig te laten keuren. "De bouwkundige zal in het rapport vermelden of hij vermoedt dat er funderingsproblemen zijn. Dan zal hij het advies geven een specialist in te schakelen. Komt de specialist erachter dat er funderingsschade is? Dan kun je een goede prijsafspraak maken met de verkoper."

'Het funderingslabel moet een indicatie zijn van de omgevingsrisico's'

Het KCAF geeft aan het label nu eerst te willen optimaliseren en verwacht halverwege 2021 met een aangepast label te komen. André de la Porte vindt het goed dat KCAF doorgaat. "Het label is in aanvang niet goed gestart, maar dat betekent niet dat het waardeloos is. Er moet nog wel aan gewerkt worden."

Het funderingslabel moet zorgvuldig worden getest. Ook moet het label zo worden gepresenteerd dat het een indicatie is van de omgevingsrisico's en dat het niet direct toegepast kan worden op jouw eigen huis.

"De funderingsschade kan verschillen per individuele woning in dezelfde straat. Dat hangt af van hoeveel aandacht er eerder aan de fundering is besteed. Dat moet dus echt per individuele woning in kaart worden gebracht", aldus André de la Porte.

Reageren?

Dat kan op de website van Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie