Binnenland
WNL

LTO-voorman Sjaak van der Tak: vertrouwen toegenomen, maar we zijn er nog niet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. LTO-voorman Sjaak van der Tak: vertrouwen toegenomen, maar we zijn er nog niet

Tussen het kabinet en de boeren is het vertrouwen toegenomen, maar ze zijn er nog niet uit. Dat zei LTO-voorzitter Sjaak van der Tak zojuist in Sven op 1. Gisteravond werd na een lang overleg bekend dat het kabinet en landbouworganisatie LTO toch weer met elkaar in gesprek zijn over het sluiten van een landbouwakkoord.

Video niet beschikbaar

Het kabinet heeft nu toegezegd op papier te zetten wat er is besproken. "Ik heb vannacht duidelijk gezegd dat ik een enorme beweging zie van het kabinet. Maar ook dan hebben we aan de hoofdtafel nog genoeg te doen", aldus de voorzitter.

Terugblikkend op de avond stelt Van der Tak dat "er altijd een moment is dat je denkt: er zijn zoveel nadelen, wat is het perspectief". Er zijn op de avond door het kabinet volgens de LTO-voorman dus cruciale stappen gezet. Dat betekent niet dat alle onderwerpen zijn afgekaart.

Aantal koeien

Specifiek ligt er nog een discussie op tafel over een norm van een maximaal aantal koeien per hectare. Dat moet in het overleg nog worden besproken, volgens Van der Tak. "De vraag is of dit wel een goede norm is. We moeten naar een manier waarop de doelen en het vakmanschap worden overgelaten, wat er toe leidt dat de boer ook veel creatiever aan de slag kan." Ook op het gebied van de financiën moet het kabinet nog met voorstellen komen.

Sjaak van der Tak (voorman LTO Nederland) over de stand van zaken rond het landbouwakkoord (15 juni 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie