Binnenland
WNL

Staatssecretaris Van Huffelen: 'Groen licht van TikTok-CEO voor Nederlandse inzage'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Staatssecretaris Van Huffelen: 'Groen licht van TikTok-CEO voor Nederlandse inzage'

Staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering Alexandra van Huffelen heeft groen licht gekregen van de CEO van TikTok voor inzage van Nederlandse onderzoekers in de algoritmen van het bedrijf. De staatssecretaris heeft de CEO van TikTok, Shou Zi Chew, verzocht om Nederlandse wetenschappers onderzoek te laten doen naar de werking van dit platform.

Video niet beschikbaar

"Er wordt een sociaal experiment met ons gedaan. Producten worden op de markt gebracht en die voldoen niet aan eisen op gebied van marketing", zegt Van Huffelen bij Sven op 1. Daarom wil zij meekijken onder de machinekap van TikTok. "De CEO van TikTok heeft me beloofd dat ze me de toegang willen geven. Het is belangrijk dat mensen mee kunnen kijken met dit soort platforms."

AI Act

Ondertussen werkt Van Huffelen met andere Europese leiders aan de zogeheten AI Act (Wet op Kunstmatige Intelligentie), die AI-systemenmoet onderverdelen in risicogroepen en AI beter moet reguleren. "We zijn nog niet helemaal klaar, maar ik hoop wel dat het zo snel mogelijk wordt afgerond. Het idee is dat we dit zo snel mogelijk doen en mijn hoop is het einde van het jaar. Daarnaast moeten we zo snel mogelijk het verdrag voor de Raad van Europa implementeren", zegt Van Huffelen over de Europese AI act.

Ondertussen is het zaak om met bestaande wetgeving te kijken wat we al kunnen bewerkstelligen. "AI is op dit moment als een ongeteste auto die de weg al op mag. We zijn zelf het testmateriaal." Daarom moeten we volgens de staatssecretaris ook als gebruiker kritisch zijn. "Het is aan de gebruiker wanneer je AI inzet."

Petitie Nederlandse prominenten

Terwijl in Europa deze week wordt gestemd over de AI Act, roepen Nederlandse prominenten de Tweede Kamer op om in actie te komen. Kunstmatige intelligentie moet onder controle komen van politiek, zeggen zij. De vraag is of in Europa en Nederland voldoende tempo wordt gemaakt om de snelle technologische ontwikkelingen bij te kunnen houden. "In de komende tijd praat ik verder hoe we ervoor kunnen zorgen dat we een beeld krijgen over wat de nieuwe vormen van AI bieden. Iedere week komt er iets nieuws, maar we moeten ook nadenken over wat die nieuwe toepassingen betekenen."

Alexandra van Huffelen (staatssecretaris Digitalisering) over kunstmatige intelligentie onder politieke controle brengen (13 juni 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie