Politiek
WNL

OvJ Bart Nitrauw pleit voor zerotolerancebeleid cocaïnegebruik: ‘Elite maakt gebruik van risico’s jongens in slechte wijken’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. OvJ Bart Nitrauw pleit voor zerotolerancebeleid cocaïnegebruik: ‘Elite maakt gebruik van risico’s jongens in slechte wijken’

Bart Nitrauw, officier van justitie bij het Openbaar Ministerie Midden-Nederland, pleit voor zerotolerancebeleid tegen cocaïnegebruik. Hij denkt dat mensen die cocaïne gebruiken geen aandacht hebben voor de criminaliteit die achter een lijntje schuilgaat en de risico’s die jonge criminelen lopen.

Video niet beschikbaar

"Een vriend van mijn noemde het een nieuwe vorm van kolonisatie. Je hebt een elite die wil profiteren van de risico’s die jongens in de slechtere wijken lopen", zegt Nitrauw in WNL Haagse Lobby. "Die jongens worden superhard gestraft als ze gepakt worden, terwijl de elite die coke snuift, helemaal niks voelt. Het is al strafbaar, maar we gedogen het met z’n allen."

"Voor synthetische drugs is het een ander verhaal, daar heb je de geweldsprikkel veel minder", zegt Nitrauw. "Iedereen kan synthetische drugs maken. In de cocaïnehandel zit al het geweld. Dat is echt een ander soort drugs."

Ook CDA-Tweede Kamerlid Anne Kuik is voorstander van harder straffen voor harddrugsgebruik. "Het is in Nederland haast normaal om een pilletje of een snuifje te nemen op een festival. De gebruikers voelen de consequenties niet, terwijl aan de andere kant jonge gasten in het criminele circuit terechtkomen en hun toekomst vergooien."

Drugsgebruikers houden zo de ondermijnende criminaliteit in stand, vindt de christendemocraat.

Criminele jongeren niet per se kansarm

Overigens is het lang niet altijd zo dat criminelen jongeren kansarm zijn, zegt Nitrauw. "Ik zie het gewoon niet, op een enkele keer daargelaten. Het is een mythe waar we vanaf moeten. In beginsel gaat het om jongens die erover nadenken en het gewoon doen. Ik heb jongens in onderzoek gehad die gewoon een fatsoenlijke baan hadden, maar daarmee stopten omdat ze veel meer geld konden verdienen met cocaïnehandel."

Er zijn uitzonderingen, benadrukt Nitrauw. Soms worden jongeren afgeperst om criminele activiteiten te ondernemen, vertelt hij. "Die verhalen zijn er." Ook is het zo dat sommige jongeren gevoeliger zijn voor de criminaliteit vanwege hun achtergrond, zegt de OvJ. "Je kan opgroeien in een bepaalde wijk in een gezin waarin je niet gestimuleerd wordt om op zoek te gaan naar je talenten en wat te maken van je schooltijd.” Maar "het uitgangspunt is dat het een keuze is", zegt de OvJ.

Gerelateerde podcast

WNL Haagse Lobby

WNL Haagse Lobby

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie