Binnenland
BNNVARA

Wet betaalbare huur: wat staat er op het spel?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wet betaalbare huur: wat staat er op het spel?

Voor een reële prijs een goede huurwoning krijgen, dat is iets wat voor velen nog steeds onmogelijk is. De nieuwe wet betaalbaar huren zou daar verandering in moeten brengen. Vandaag wordt in de Eerste Kamer over de nieuwe wet gedebatteerd. Maar, is die wet wel de juiste oplossing? Programmamaker Yora Rienstra en directeur van jongerenhuisvester 1828, Ernest van der Meijde, praten over de nieuwe wet in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Het is kiezen of delen geblazen voor de woningzoekende Nederlander. Steeds meer jongeren blijven bij hun ouders wonen en werkenden sparen zich een ongeluk. De woningnood is al tijden nijpend. Kan de wet betaalbare huur hier verandering in brengen? Ernest van der Meijde: "De wet houdt in dat ook het middensegment gereguleerd gaat worden. De regering heeft bedacht om de prijsstijgingen zo te kunnen beteugelen." Hiermee komt er sprake van een puntensysteem. Huizen tot 186 punten, dat vertegenwoordigt een huur van 1123 euro, in het woningwaarderingsstelsel kunnen daarmee gereguleerd worden. Zaken als de lengte van een aanrecht, het aantal wc's en vierkante meters staan voor een aantal punten. De optelsom hiervan representeert de maximale huur die voor de woning gevraagd kan worden. Dit is ook afdwingbaar vanuit de gemeente, en de huurder. Bij een nieuw huurcontract heeft de huurder 6 maanden om een check aan te vragen bij de huurcommissie. Mocht het inderdaad zo zijn dat de huurder te veel betaalt voor de woning, krijgt deze persoon met terugwerkende kracht het bedrag terug én gaat de nieuwe huurprijs in.

Klinkt allemaal super, maar wat is het nadeel? Van der Meijde: "Projectontwikkelaars en beleggers die uiteindelijk eigenaar worden van de woningen gaan met deze maatregel minder rendement maken. Zij kunnen dus geneigd zijn om minder projecten te starten. Voor het vergroten van het aanbod is dit nadelig." De regering wil dit ondervangen door nieuwe bouwprojecten 10% extra huur te mogen laten vragen. Helemaal voorspellen wat de wet gaat doen is lastig. Voor mensen die een woning in het middensegment bemachtigen, kunnen zij een maximale huurprijs afdwingen. Maar indirect kan dit dus van invloed zijn op het aanbod. Ook kan daarmee de vrije sector nóg duurder worden, omdat deze niet gereguleerd wordt.

Voor Yora Rienstra zal de wet geen verschil maken, bij haar kan namelijk de vlag uit! Na een jarenlange zoektocht is hij daar dan eindelijk: de betaalbare woning. Nu de rest van Nederland nog.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie