Den Haag Zuidwest start grootschalig stadsvernieuwingsproject, tot ongenoegen van bewoners
- Nieuws
- Den Haag Zuidwest start grootschalig stadsvernieuwingsproject, tot ongenoegen van bewoners
Den Haag groeit de komende 20 jaar naar ruim 600.000 inwoners, maar er zijn niet genoeg huizen voor al die nieuwe mensen. Daarom is in Den Haag Zuidwest nu het grootste stadsvernieuwingsproject van Nederland gestart. Het gebied gaat van 30.000 naar 40.000 woningen. Er wordt op grote schaal gesloopt, vernieuwd en 'verdicht', waarbij er meer woningen terugkomen op dezelfde plek. Wat doet het met bewoners, de sociale cohesie in de wijk en kan iedereen weer terugkeren in z'n oude buurtje?
5 Dagen... in Den Haag Zuidwest
Van Dudok naar hoogbouw
Het stadsgezicht gaat ingrijpend veranderen. Van de naoorlogse ruime wederopbouwarchitectuur van Dudok, naar grootschalige, duurzame hoogbouw. Voor alle 30.000 bewoners uit de wijk is het een ingrijpende gebeurtenis.
Uit een rondgang van verslaggever Rens Turk van 5 Dagen langs de bewoners, blijkt dat veel mensen zich zorgen maken en geen idee hebben waar ze aan toe zijn. "Een vervangende woning mag je zelf zoeken, daar gaan ze je niet mee helpen", zegt een bewoonster. "Waar zijn de huizen? Waar moet je heen?" En: "Ik woon hier 52 jaar, als ik moet verhuizen is dat vreselijk. Ik heb totaal nergens last van in mijn huis."
'Witte mensen vertrokken en het werd beter'
Ronald van der Spiegel woont al 65 jaar in Den Haag Zuidwest. Hij vertelt in 5 Dagen over de liefde voor zijn buurt Bouwlust en Vrederust, waar hij al bijna zijn hele leven woont. "Het is een hele gemêleerde wijk. Er kwamen in de jaren '80 mensen met een migratieachtergrond, Turkse, Marokkaanse, Antilliaanse mensen, en toen daalde het criminaliteitscijfer. Witte mensen vertrokken en het werd beter, heel ongebruikelijk in Nederland om dat te zeggen, ik weet het. Maar het is wel zo. Ik voel me heel trots over mijn wijk en wat wij betekenen met z'n allen."
Zuidwest: een gebied met problemen
Toch is Den Haag Zuidwest wel een gebied met problemen. Veel armoede, een hoog werkloosheidscijfer, onderwijsachterstanden en mentale- en fysieke problemen. De gemeente Den Haag heeft daarom het plan opgevat de buurt te verbeteren door ook andere bevolkingsgroepen aan te trekken met vrijesectorwoningen en koopwoningen.
Van der Spiegel, die ook tijdelijk zal moeten verhuizen, voelt zich 'opgeofferd'. "We zijn niet blij. Ze zeggen dat de gezondheid en het inkomen hier slechter is, dat is inderdaad triest. Maar als je die mensen vervangt door mensen met een hoger inkomen, ja dan gaat de wijk er op papier op vooruit. Maar gaat de praktijk er dan ook op vooruit? Waar gaan die mensen naartoe die hier moeten vertrekken?"
Veel onduidelijkheid
De bewoners die (tijdelijk) hun huis uit moeten, krijgen daar begeleiding bij en er is een terugkomgarantie gegeven door woningbouwvereniging Staedion. Maar in de praktijk blijkt daar veel onduidelijkheid over te bestaan. Voor de 76-jarige Harrie Hagedoorn was die onduidelijkheid reden om zelf een vervangende woning te zoeken toen hij begin dit jaar hoorde dat zijn woning op de slooplijst staat.
Hij besloot niet te wachten op woningbouwvereniging Staedion die de mensen aan een vervangende woning helpt als zij 2 maanden voor de verhuisdatum nog niets gevonden hebben. Hoewel hij snel iets vond, ging de verhuizing hem niet in de koude kleren zitten. Op de fiets van zijn oude naar zijn nieuwe huis in maart van dit jaar kreeg Hagedoorn een hartaanval.
Nu is hij weer opgekrabbeld en zit hij in zijn nieuwe woning. Hij mist het oude buurtje, maar terugkeren zit er voor Hagedoorn niet in. "Ze betalen maar één verhuizing. Dus als je terug wilt naar je gerenoveerde of nieuwe woning, moet je dat zelf betalen. En dat geld heb ik niet."
Uitdagingen en kansen
Op vrijdag schuift Rachid El Menhali aan in 5 Dagen in de bus. Hij is voorzitter van de partnerraad, een groep bewoners die de gemeente van advies dient. Hij vertelt dan over de uitdagingen die hij ziet, maar ook over de kansen die deze stadsvernieuwing de wijk biedt.
5 Dagen
5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.
Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.