Meer zekerheid bij tweedehands aankopen online
- Nieuws
- Meer zekerheid bij tweedehands aankopen online
Er zijn steeds meer partijen die als tussenpersoon willen fungeren voor kopers en verkopers van online tweedehandsproducten, zodat die meer zekerheid krijgen. Stel: je ziet een leuke spelcomputer te koop staan. Maar de verkoper woont in Groningen en jij in Eindhoven. Even op en neer rijden is niet voor iedereen zo eenvoudig, maar het geld alvast overmaken en de computer laten bezorgen geeft wellicht ook een knoop in je maag.
Een relatief nieuwe manier om het te regelen is dan dat je het geld bij een onafhankelijke partij laat vastzetten voor een bepaalde periode. Postcodegarant.nl doet dit al zo'n twee jaar tegen een vergoeding van 2,50 euro per transactie, Marktplaats begon er in november mee en vanaf vandaag is er nog een speler op de markt: Pakkie.
Het idee is dat de verkoper via de app van het bedrijf een betaalverzoek indient bij de koper. Die betaalt via iDeal, maar in plaats van dat het geld de volgende dag op de rekening van de verkoper staat, wordt dit tijdelijk vastgehouden. De verkoper krijgt wel een verzendlabel waarmee het pakket kan worden verstuurd. Op dit moment kan Pakkie goederen tot 500 euro versturen.
De koper krijgt daarvan een track & trace-nummer. Als het pakketje is bezorgd heeft de koper vervolgens twee dagen de tijd om eventueel melding te maken van fraude. Afhankelijk van het soort fraude wordt er bemiddeld of schakelt het bedrijf justitie in.
Meer zekerheid bij tweedehands aankopen online
Aan het gebruik van de app zijn geen kosten verbonden, in tegenstelling tot bij Postcodegarant. Pakkie is een doorverkoper van verzendlabels van pakketbedrijven zoals PostNL en verdient daar naar eigen zeggen voldoende aan, hoeveel wil het bedrijf niet zeggen.
PostNL wil niet vertellen hoe deze constructie werkt, het bedrijf wil desgevraagd alleen kwijt dat het in gesprek is met het bedrijf is, maar dat er nog niks is getekend. Pakkie benadrukt dat het al wel mogelijk is om gebruik te maken van hun dienst.
Concurrentie
Postcodegarant, onderdeel van Postcode.nl, zette twee jaar geleden als eerste een initiatief op. "Wij hebben tot nu toe 500 tot 1000 transacties gehad", zegt Alexander Kaan van de site. "Het is voor ons niet het belangrijkste wat wij doen. Kaan geeft toe dat ze er niet heel veel reclame voor hebben gemaakt. "Mensen komen vooral op onze site uit als ze een keer bedrogen zijn."
Pakkie heeft grotere plannen "We willen alle hobbels weghalen voor het versturen van tweedehands pakketjes", zegt mede-oprichter Boris Schellekens. Hij ziet voor zich dat het bedrijf op een gegeven moment ook verzenddozen zou kunnen leveren aan verkopers.
De startup hoeft overigens niet te verwachten dat er een samenwerking in zit met bijvoorbeeld Marktplaats. De bekendste tweedehandsverkoopsite van het land heeft zijn eigen systeem: Gelijk Oversteken. De site vraagt een commissie van twee procent over het verkoopbedrag.
Enthousiasme bij fraudedeskundigen is er in ieder geval al wel. "Ik vind dit soort ontwikkelingen altijd heel goed", zegt Fleur van Eck van de Fraudehelpdesk. Het Landelijk Meldpunt Internetoplichting, onderdeel van de politie, sluit zich daarbij aan. "Ik juich dit idee zeker toe", zegt Gijs van der Linden. Van der Linden heeft daarnaast de indruk dat de tijd voor dit soort diensten rijper is dan twee jaar geleden, toen Postcodegarant begon. "Het is het gemak van iets thuis laten bezorgen. Mensen willen gewoon veiligheid en zekerheid, zonder dat ze allemaal voorzorgsmaatregelen moeten nemen." Enige 'nadeel' is volgens Van der Linden dat je een aparte app moet installeren, waar het bij Marktplaats is geïntegreerd.