Binnenland
NTRPowNed

Gedupeerden overstromingen Limburg: ‘Het is nog steeds een lijdensweg’

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gedupeerden overstromingen Limburg: ‘Het is nog steeds een lijdensweg’

Nog steeds kampen gedupeerden in Valkenburg met de gevolgen van de overstromingen van 2021. In een land waar 60 procent met overstromingsrisico te maken heeft, blijft het de vraag: wat hebben we nou geleerd van de Limburgse watersnood? 5 Dagen spreekt met twee gedupeerden.

5 Dagen... 'vergeten' Watersnood

Gedurende de ramp in Valkenburg stroomde het huis van Jacky Heusschen en Jacqueline Wagemans vol met water. "We zijn helemaal opnieuw moeten beginnen", vertelt Heusschen. Het huis en de inboedel was verwoest door de waterschade. Ook de spullen met een emotionele waarde zijn verloren gegaan. "Het was een lijdensweg." Na een verblijf in een hotel en een vervangende woning kon het stel pas na 2,5 jaar weer terug in hun eigen huis. "Het is dan wel je huis", vertelt Wagemans, "maar het is niet meer je thuis. Het heeft bij mij een flinke tijd geduurd voordat ik mijn plekje weer gevonden had.”

Verzekering

De schadeafhandeling verliep moeizaam, vertelt Heusschen. "De expert van de verzekering wilde exact weten wat iets gekost had. Het bonnetje moest je nog hebben, maar dat was allemaal verwoest door het water. En, ja.. Ga in zo’n situatie maar eens na wat je in je huis hebt en wanneer je dat hebt aangeschaft. Dat is horror. Daar ben je totaal niet toe in staat." Ook waren er grote verschillen in de schadeafhandeling binnen de buurt. "Dan heb je in één straat een expert op nummer 7 die een hoop dingen vergoed, en een andere collega bij nummer 9 die veel strenger is", zegt Wagemans. "Het was ook zoiets uitzonderlijks", vertelt Heusschen verder in de uitzending. "Want niemand had dit ooit meegemaakt. Verzekeringsmaatschappijen wisten ook niet hoe het allemaal zat."

Daar sluit Geeke Feiter, directeur van het Verbond van Verzekeraars, zich bij aan. "Het was echt lang geleden dat we zo’n grote overstroming gezien hebben." Volgens Feiter zijn zaken als extreem weer, of overstromingen na het falen van ‘niet-primaire keringen’, over het algemeen goed verzekerbaar. "Als het gaat om een kleine dijk van een kleine rivier komt het goed. Maar als het bijvoorbeeld de Maas of Rijn is, dan ben je nu nog aangewezen op de Wts (Wet tegemoetkoming schade bij rampen). En daarvoor moet je je melden bij de overheid."

'Trieste zaak'

Wagemans noemt het een 'trieste zaak'. "We zijn bijna 3,5 jaar verder. Dan denk ik: moet het nog 10 jaar duren?" Ook Heusschen heeft er een hard hoofd in. "Je zit met de provincie, de gemeente, het waterschap. Het zal zeker nog 15 jaar duren voordat het een beetje is opgelost."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie