Binnenland
MAX

Jaarlijkse 'vetpiek' zorgt voor problemen bij Waterschappen: 'We vervuilen riool steeds vaker'

foto: Waterschap Aa en Maas
  1. Nieuwschevron right
  2. Jaarlijkse 'vetpiek' zorgt voor problemen bij Waterschappen: 'We vervuilen riool steeds vaker'

Januari staat voor veel Nederlanders in het teken van goede voornemens en het bijkomen van de feestdagen, maar voor de waterschappen betekent deze maand iets heel anders: de jaarlijkse 'vetpiek'. Paul Bos, hoofd van de afdeling Advies Waterketen bij Waterschap Aa en Maas in Brabant, vertelt in Villa VdB over de impact van deze periode en wat er tegen gedaan kan worden.

Video niet beschikbaar

'Elk jaar zien we een piek in frituurvet'

"Het hele jaar door komt er vet binnen bij onze installaties, maar rond deze tijd zien we echt een enorme toename", legt Bos uit. Dit komt doordat veel mensen hun gebruikte frituurvet van de feestdagen door de gootsteen of het toilet spoelen. Het gevolg? Verstoppingen in leidingen en pompen, en een flinke toename in onderhoudskosten. "Onze mensen werken keihard om grote aanvoerleidingen schoon te maken. We moeten zelfs duikers inhuren om vetklompen te verwijderen, en dat kost veel geld", zegt Bos.

Bij de waterzuiveringsinstallatie in Ooijen worden jaarlijks gespecialiseerde duikers ingezet. "Zij werken onder zware omstandigheden", vertelt Bos. "Onder water is het pikkedonker en je ziet vrijwel niets: er is slechts twee centimeter zicht. Het is echt vies werk, maar het moet gebeuren."

Foto's van de 'vetschapen' en duikers

chevron right
chevron right
foto: Waterschap Aa en Maas

Duur grapje voor de samenleving

Het opruimen van al dat vet kost de waterschappen jaarlijks miljoenen euro’s. "Alleen al bij ons waterschap kost het opruimen van vet jaarlijks zo’n €200.000", vertelt Bos. "En dat heeft gevolgen voor de waterheffing die mensen betalen. Een deel van die stijging kunnen mensen zelf beïnvloeden door hun gedrag te verbeteren."

Volgens Bos is de oplossing eigenlijk heel simpel. "Spoel alleen de drie P’s door: plas, poep en papier. Vochtige doekjes, vet of ander afval horen in de vuilnisbak, niet in de wc." Toch blijft er nog veel ander afval in het riool belanden, van maandverband tot autobanden. "Een van de grootste boosdoeners zijn vochtige doekjes die zogenaamd biologisch afbreekbaar zijn. Die vormen samen met vet enorme klonten die wij 'schapen' noemen. Die moeten we met machines en mankracht uit het riool halen", vertelt Bos.

Vergisten

Er is ook goed nieuws. Het vet dat uit de leidingen wordt gehaald, wordt steeds vaker hergebruikt. "We voegen het toe aan onze vergisters, samen met rioolslib. Dat levert biogas op, dat we verkopen aan onder andere brouwerijen. Zo verminderen we de kosten en winnen we energie terug", zegt Bos trots.

Medicijnresten in het water

Naast vet pieken komen er ook andere stoffen in het riool terecht. "Medicijnresten zijn een groot probleem", legt Bos uit. "Sommige mensen gooien oude medicijnen gewoon door de wc. Dat heeft een directe impact op het ecosysteem. Vissen die bijvoorbeeld antidepressiva binnenkrijgen, verliezen hun angstprikkels. Dat verstoort de natuurlijke balans."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie