Ecoloog redt bos van stikstof-ondergang door middel van kalk
- Nieuws
- Ecoloog redt bos van stikstof-ondergang door middel van kalk
Bossen in Nederland verzuren. Door die verzuring verdwijnen plantensoorten uit gebieden, waardoor er insecten verdwijnen en ga zo maar door. Bovendien is er in die gebieden te weinig kalk, wat invloed heeft op de botten van bijvoorbeeld mezen. Oftewel, de kalk moet terug in de bossen om de verzuring tegen te gaan en te botten van mezen aan te sterken. Ecoloog Arnold van der Brug zet zich daarvoor in en ging met Vroege Vogels op pad.
Ecoloog redt bos van stikstof-ondergang
"Kijk, hier staat weer heel veel vingerhoedskruid in het bos." Ecoloog Arnold van den Brug laat zien hoeveel plantensoorten en insecten er weer terugkomen als je kalk inzet in de strijd tegen de verzuring van de bossen. Zeven jaar geleden trof hij in de nestkastjes in de bossen rond Ede mezenkuikentjes aan met gebroken pootjes, volgens hem een rechtstreeks gevolg van het een tekort aan kalk door de verzuring van de bodem in bossen. Ook slakken en insecten – en daarmee voedsel voor vogels – verdwijnen door de verzuring.
Natuurzaak
Groot nieuws deze week: de rechter stelde Greenpeace in het gelijk in de zaak tegen de staat over de aanpak van het stikstofprobleem: het kabinet moet meer haast gaan maken met die aanpak. Het terugdringen van de uitstoot is natuurlijk een mega-opgave, maar het is ook nog maar een eerste stap. Door de veel te grote stikstofdepositie van de afgelopen halve eeuw is veel natuur verloren gegaan en die moet ook nog eens hersteld worden. Daar wordt óók al aan gewerkt, maar nog op kleine schaal.
Bemoedigende resultaten
Zo gaat op maandag 27 januari op initiatief van Van den Burg een helikopter schelpgruis uitstrooien over het Edese Bos. Enerzijds betekent dat dat vogels als koolmezen weer voldoende kalk kunnen vinden, anderzijds is het goed voor het terugdringen van de verzuring van de bodem en het herstel van het ecosysteem.
Vier jaar geleden werd op de Noord-Ginkel, een bos van 300 hectare, ook al schelpgruis uitgestrooid. Die resultaten zijn volgens de ecoloog zeer bemoedigend: in het voorjaar hoor je hier de koolmezen weer uitbundig zingen en wemelt het van de gele bloemetjes van plantensoorten die weer teruggekomen zijn, en daarmee ook de insecten”. Volgens hem is voor de hele Veluwe zo'n hersteloperatie broodnodig.
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.