Baas in bajes: 'De telefoons zijn zo klein, die kan je gewoon in je mond stoppen'
- Nieuws
- Baas in bajes: 'De telefoons zijn zo klein, die kan je gewoon in je mond stoppen'
Er wordt gerookt in de keuken, gedeald in de gangen en gevangenen bezitten stiekem telefoons. Door de hoge werkdruk en personeelstekorten komen bewaarders nauwelijks toe aan hun controles. De gevangenen hebben vrij spel. Over wie de baas is in de gevangenis en veiligheid van de gevangenisbewaarders, praten de voorzitter van CNV Overheid Patrick Fey en CNV-kaderlid en bewaarder in Rotterdam, Murphy Martins in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
De problemen binnen de gevangenis spelen al langer. Het is twee voor twaalf volgens medewerkers van drie gevangenissen in Noord-Holland. Daarom luiden zij nu de noodklok. Fey maakt zich grote zorgen: "Gevangenisbewaarders doen voor de maatschappij belangrijk werk om gevaarlijke mensen binnen te houden. Dat is werk met risico's. We zijn als maatschappij verplicht om die risico's in dat beroep zo klein mogelijk te houden".
'De bajes is niet op papier te zetten'
Martins werkt in een gevangenis in Rotterdam. Hij herkent de problemen. Elke dag is volgens Martins een race tegen de klok. "In het verleden stonden we met 124 bewaarders op 280 gedetineerden. Nu zijn dat 71 bewaarders op 300 gedetineerden. Op papier past het allemaal, maar de bajes is niet op papier te zetten".
Doordat gevangenisbewaarders geen tijd meer hebben om inspecties uit te voeren, wordt het makkelijker om drugs, wapens en telefoons naar binnen te smokkelen. "De telefoons zijn zo klein, die kan je gewoon in je mond stoppen. Als je dan bezoekt krijgt en die geeft je een tongzoen dan zit het zo bij jou in je mond."
Een oogje dicht
Het komt wel eens voor dat een bewaarder uit nood een oogje dicht knijpt. Het is namelijk zo dat bewaarders zich niet altijd compleet veilig voelen. Dat spreken ze alleen nooit uit omdat ze volgens Martins in een machocultuur werken. "Natuurlijk spreken we wel eens die gedetineerden niet aan of kijken we de andere kant op, omdat ik niet goed in m'n fel zit, ik me niet veilig voel of even alleen sta."
Daarom roept Fey op: "Bescherm de mensen die dit moeilijke werk doen. Er moet meer personeel bij."