Waarom we doorgaan met redden van bedreigde korenwolf: 'Gaat om meer dan alleen de hamster'
- Nieuws
- Waarom we doorgaan met redden van bedreigde korenwolf: 'Gaat om meer dan alleen de hamster'
Eind vorige eeuw stierf de korenwolf in Nederland bijna uit. 25 jaar later - na een groot en duur fokprogramma - leven er nog maar een paar honderd in het wild, afhankelijk van menselijke hulp. Voorzitter van Stichting Das en Boom Jaap Dirkmaat en gedeputeerde van provincie Limburg Léon Faassen vertellen over de hamster in de uitzending van EenVandaag.
Video niet beschikbaar
Als er in mei 1999 nog maar een handvol korenwolven in het wild leeft, organiseert Jaap Dirkmaat, voorzitter van Stichting Das en Boom, een zogenaamde 'hamsterwake' om aandacht te vragen voor het bijna uitgestorven beestje.
Grootschalig reddingsprogramma
"We stonden op het punt om een soort te verliezen die vroeger gewoon een plaag was", vertelt Dirkmaat. De hamsterwake wordt het begin van een grootschalig reddingsprogramma.
Onder druk van de Europese Habitatrichtlijn, die Nederland verplicht bedreigde soorten te beschermen, start een fokprogramma. "Het ging om meer dan alleen de hamster," legt hij uit. "Het ging over de staat van onze natuur."
Zwakke genetische diversiteit
De uitdagingen waren groot. De genetische diversiteit van de overgebleven dieren was zwak en het landschap in Zuid-Limburg, dat door intensieve landbouw vaak niet meer was dan kale akkers, bood nauwelijks leefruimte. Sindsdien zijn er in samenwerking met dierentuin GaiaZOO in Kerkrade meer dan duizend korenwolven gefokt en worden er jaarlijks 100 tot 150 uitgezet.
Maar dat gaat niet soepel. Velen overleven het niet. Roofdieren zoals vossen en buizerds maken de soort kwetsbaar, net als de weersomstandigheden. Het beestje kan namelijk slecht tegen natte zomers. De overvloedige regenval in 2016 en 2017 leidde ook tot overstroming van hun ondergrondse burchten. "Het is frustrerend dat we na zoveel jaar nog steeds niet spreken van een zelfstandige populatie", vertelt Dirkmaat.
Lees de rest van het artikel bij EenVandaag.
EenVandaag
Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.