Binnenland
NOS

Sprinkhanenplaag van Bijbelse proporties zorgt voor noodtoestanden

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Sprinkhanenplaag van Bijbelse proporties zorgt voor noodtoestanden

In Somalië en Pakistan is de noodtoestand uitgeroepen vanwege een uitbraak van woestijnsprinkhanen, die massaal gewassen vernietigen. Ook India, Ethiopië en Kenia zullen grote moeite hebben om de dieren klein te krijgen, zegt hoogleraar Entomologie Marcel Dickie in het NOS-programma Met het Oog op Morgen.

Sprinkhanenplaag van Bijbelse proporties

Alleen al in Pakistan bestaan de zwermen uit 30 tot 50 miljoen sprinkhanen die zo'n 200 ton voedsel per dag verslinden. En ze planten snel voort, zegt Dickie. "In twee weken heb je al een nieuwe generatie."

Het is niet gek dat de plagen als een verrassing komen, legt de hoogleraar uit. De dieren ontstaan in afgelegen woestijngebieden, waar bij gunstige weersomstandigheden de zwermen plots heel groot worden. "Op een gegeven moment veranderen ze van solitaire dieren tot plagen. Samen kunnen ze meer en grotere afstanden afleggen, met tientallen miljoenen tegelijk."

De hoogleraar vergelijkt een sprinkhanenplaag met een bosbrand. "Als je niet de eerste vlam blust, kan het opeens heel snel een grote omvang aannemen. Dat is niet zomaar in te dammen."

Dreigende hongersnood

De laatste keer dat Pakistan een sprinkhanenplaag van zo'n grote omvang had, was in 1993. Dit keer is de ramp nog groter, zeggen deskundigen. Vanwege de lage temperaturen blijven de sprinkhanen lang op een plek. De vernielingen leiden tot grote verliezen in de landbouwsector en een tekort aan voedingsmiddelen.

Vorige week sloeg de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) alarm vanwege de plaag. De FAO waarschuwde dat de zwermen zich naar andere landen in de regio verspreiden, waardoor een hongersnood in de regio dreigt die miljoenen mensen treft.

Klimaatveranderingen zijn de belangrijkste oorzaak van de huidige plaag, zeggen deskundigen. Het natte weer vorig jaar, in het oosten van Afrika, creëerde de ideale omstandigheden voor sprinkhanen om zich voort te planten.

Pesticiden

De getroffen landen zullen dus niet gemakkelijk van de plaag af komen, verwacht Dickie. Er worden onder meer vliegtuigen met gif ingezet. “Het is het enige dat je kunt doen, maar het is maar de vraag hoe effectief het is."

Bij eerdere plagen verdween de overlast pas toen de wind draaide (waardoor de beesten richting de oceaan worden gedreven) of het te koud werd.

Ster advertentie
Ster advertentie