Binnenland
MAX

Werkgever mag gratis gezonde lunch blijven geven aan werknemers na uitspraak Hoge Raad: 'Dolblij'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Werkgever mag gratis gezonde lunch blijven geven aan werknemers na uitspraak Hoge Raad: 'Dolblij'

Ondernemer Rob Baan geeft zijn werknemers al jaren gratis lunch. Voedingsexperts zijn blij met zijn initiatief, maar de belastingdienst was minder enthousiast. Daarom moet Baan ieder jaar, tienduizenden euro’s extra belasting betalen. Maar, na een lange juridische strijd, is Baan nu in het gelijk gesteld door de Hoge Raad en mag hij zijn werknemers dus gratis, een gezonde lunch geven. Hij vertelde erover in Villa VdB.

Video niet beschikbaar

Juridische overwinning

Baan is dolblij met de uitspraak: "Ik word al vier dagen met een enorme grijns wakker." Hij noemt het een belangrijke overwinning voor gezondheid op de werkvloer. "Ard van der Steur heeft bij de VVD gelobbyd en er zijn Kamervragen gesteld aan de ministers van Financiën en Sociale Zaken," vertelt Baan, wat de deur opent voor een landelijke acceptatie.

Cultuurverandering

Baan's aanpak ging verder dan alleen het aanbieden van gezonde maaltijden. Hij betrok de bedrijfsarts en arbodienst bij het initiatief, wat hielp bij het juridische proces. "We hebben gezegd, we steken het in via de bedrijfsarts: 'Vindt u ook dat wij wat moeten doen aan de gezondheid van de mensen met voeding?' Dat vonden ze een goed plan," aldus Baan.

Groente bij de lunch

Voedingswetenschapper Koosje Dijkstra van het Amsterdam UMC benadrukt het belang van groenten bij de lunch. "75% van de bevolking eet niet voldoende groente," zegt Dijkstra. "Het aanbieden van groenten tijdens de lunch is een effectieve manier om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te bereiken."

Baan hoopt dat zijn overwinning een bredere impact zal hebben. "Gezondheidskosten in Nederland bedragen 110 miljard. Daar kan je zo 10 miljard van af halen door gezond te eten," stelt hij. Door de uitspraak lijkt een gezondere lunchcultuur in Nederland weer een stapje dichterbij.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie