Politiek
AVROTROSBNNVARAEOHUMANKRO-NCRVMAXNTR

Wat valt schuldhulpverleners op aan mensen met schulden?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat valt schuldhulpverleners op aan mensen met schulden?

Sommige Nederlanders kunnen door hun schulden niet echt deel meer uitmaken van de maatschappij. Om er weer bovenop te komen, kunnen ze aankloppen bij instanties. Dat doen mensen niet zo snel, onder andere omdat ze geen hulp durven te vragen, vertelt Herma Hofmeijer, directeur van Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland (MDF), bij Luistert naar jou.

Video niet beschikbaar

"Ik denk dat er in onze samenleving een heel grote kloof is tussen mensen die heel veel overbodigheid kunnen kopen en mensen die eigenlijk alles wat ze echt nodig hebben niet kunnen kopen", stelt Hofmeijer.

Hulpvraag

En hoewel de directeur van MDF iedereen met schulden wil helpen, laat niet iedereen dat toe. Sommige mensen zijn er "nog niet" aan toe om geholpen te worden, zegt Hofmeijer. "Soms hebben mensen heel lang een aanloop nodig om tot de hulpvraag te komen." Daarnaast kunnen sommigen niet toegeven dat ze hulp nodig hebben. "Als je echt in de problemen zit, kom gewoon en laat je helpen."

Mankracht

Voorheen was het niet mogelijk om hulp te krijgen bij het in orde maken van je papieren, maar tegenwoordig doen schuldhulpverleners dat wel. "Dan beginnen we dus veel eerder met helpen", zegt Hofmeijer. Maar schuldhulpverlening loopt tegen nog een ander probleem aan en dat is mankracht. "We hebben ook gelukkig een hoop vrijwilligers die vooral in dat voortraject werken. Maar ja, ik heb gewoon een bepaalde hoeveelheid tijd nodig om mensen in te zetten", legt Hofmeijer uit.

Belastingdienst

En waarom komen mensen in de schulden terecht? Hoewel er "allerlei oorzaken" zijn, ziet Hofmeijer ook vaak dat de overheid een grote schuldeiser is. "Met name de Belastingdienst is een belangrijke schuldeiser en de overheid heeft zich de afgelopen tijd ook niet altijd opgesteld als een soepele schuldeiser", zegt Hofmeijer. "Integendeel, de Belastingdienst is vaak de eerste die geld moet krijgen en en ook de Belastingdienst doet mee met het schuld op schuld op schuld stapelen. Door rentes, boetes en incassokosten in rekening te brengen."

Kwetsbaarheid

Hofmeijer zou dan ook hopen dat de overheid rekening gaat houden met de "kwetsbaarheid" van mensen die in de schulden zitten. "Als je eenmaal in de schuld zit, ben je extreem kwetsbaar en ben je niet op je best. Daar hebben mensen langdurige stress van en daar worden ze ziek van."

Wat moet er volgens jou in de Troonrede van het volk?

Het is bijna Prinsjesdag, kortom tijd voor een nieuwe Troonrede. Verschillende thema's komen daarin aan bod.

Hoe denk jij over een gezonde toekomst? En over je portemonnee? Over de politiek? En over je buurt?

Wat is jouw mening over bovenstaande thema's? Laat het ons weten! Samen schrijven we de Troonrede van het volk.

Laat het hier weten!

Ster advertentie
Ster advertentie