Zzp'ers in de zorg: 'Wat ons betreft kunnen ze in dienst komen, maar dat moeten ze zelf ook willen'
- Nieuws
- Zzp'ers in de zorg: 'Wat ons betreft kunnen ze in dienst komen, maar dat moeten ze zelf ook willen'
Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst strenger handhaven op schijnzelfstandigheid. Dat houdt in dat ze actiever gaan handhaven op zelfstandigen die eigenlijk in loondienst moeten werken. In verschillende sectoren heeft deze maatregel grote gevolgen, ook in de zorg. Veel zorginstellingen lukt het niet om te stoppen met schijnzelfstandigen vanaf 1 januari.
Video niet beschikbaar
"Veel zzp'ers krijgen wel een vaste baan aangeboden, maar velen zeggen 'Het is zzp'en of niet' en daarmee is volledig stoppen op 1 januari niet haalbaar" vertelt Ruben Eg van de economieredactie. Hij werkte mee aan de rondgang van de NOS bij zorginstellingen.
Zzp-wet
De zzp-wet tegen schijnzelfstandigheid levert in ondernemend Nederland veel zorgen op. Deze wet, genaamd Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie (DBA), bestaat sinds 2016 maar werd tot nu toe nog niet gehandhaafd door de Belastingdienst. Maar in het nieuwe jaar komt daar verandering in. Vorige week werd bekend dat er in 2025 geen boetes zullen volgen, maar dat betekent niet dat bedrijven zorgeloos schijnzelfstandigen in kunnen blijven zetten. Daarom moeten ze in actie komen. Bij De Eikenhorst van 's Heeren Loo lopen er bijvoorbeeld gesprekken met de zelfstandige medewerkers om te kijken of zij in vaste loondienst willen bij de zorginstelling. Ook kijkt het bestuur naar manieren om het werk aantrekkelijker te maken door bijvoorbeeld de flexibiliteit te bieden in een contract die zzp'ers gewend zijn. "We zitten met een behoorlijk arbeidsmarktvraagstuk in Nederland. Dat manifesteert zich ook in de zorg. Veel instellingen zijn op zoek naar voldoende mensen om het werk te doen en dat werk is niet altijd even makkelijk" legt Ernst Klunder uit. Hij is voorzitter van de raad van bestuur bij gehandicaptenorganisatie 's Heeren Loo.
Gaten in de roosters
Er werken een paar duizend zzp'ers in deze gehandicaptenorganisatie. Bij de organisatie zijn van de 2800 mensen die er als zzp'er werken, ongeveer 95% schijnzelfstandige. Je zou zeggen; alle zelfstandigen in dienst nemen en probleem opgelost, maar zo werkt dat niet, ziet Klunder. "Dat zouden wij voor een belangrijk deel willen, zij zouden wat ons betreft prima in dienst kunnen komen, maar dat moeten ze zelf ook willen." De twee redenen waarom de zelfstandigen niet in dienst willen zijn flexibiliteit en geld. Maar als de zorginstellingen stoppen met het inhuren van de zelfstandigen, ontstaan er gaten in de roosters, en dat kan niet in de gehandicaptenzorg. "Uiteindelijk moet er ook gewoon zorg geleverd worden, 7 keer 24 uur. Dag in, dag uit, voor heel veel kwetsbare mensen." Ruben Eg van de economieredactie beaamt dit uit de rondgang bij andere zorginstellingen, die zeggen dat het rondkrijgen van de roosters al een probleem was en dat wordt er zo niet makkelijker op. Het is ook fijn dat patiënten een bekend gezicht zien, zegt Michelle die werkzaam is in de Eikenhorst van 's Heeren Loo. "Uiteindelijk gaat het om continuïteit van zorg" vult Klunder aan.
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.