Het effect van 'telefoon thuis of in de kluis' op middelbare scholen
- Nieuws
- Het effect van 'telefoon thuis of in de kluis' op middelbare scholen
Sinds januari dit jaar is het gebruik van mobiele telefoons in de klas niet meer toegestaan, maar wat voor een effect heeft dit op scholieren? Het Brabantse Alfrinkcollege voert al jaren een totaalverbod. "Telefoon thuis of in de kluis", zegt bovenbouw-teamleider Rianne Baggermans bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Baggermans en haar collega's zagen veel onrust en afleiding bij hun scholieren op tijdens de lessen. "Ook merkten we dat er in pauzes minder met elkaar gecommuniceerd werd. Iedereen zat op zijn schermpje te kijken." Daarom koos het Alfrinkcollege ervoor om een volledig verbod op mobiele telefoons door te voeren. De middelbare school is al voor het zesde jaar mobielvrij.
Irritant?
"Het is soms een beetje irritant", zegt scholier Dennis. "Wanneer ik lesuitval heb, weet ik het vaak niet en ik heb minder contact met mensen buiten school."
Medeleerling Sophie vindt de regel juist wel fijn. "Ik vind het geen probleem. Je mist hem eigenlijk niet en hebt meer sociaal contact met andere leerlingen." Ook merkt Sophie dat ze een stuk rustiger is zonder haar telefoon. Dennis ervaart dit ook. "Ik maak veel huiswerk en ik werk veel. Dan heb ik die telefoon eigenlijk ook niet nodig." Sophie vertelt dat ze na school haar telefoon wel gelijk uit haar kluisje pakt. "Dan open ik 'm en dan zit ik er gelijk weer aan vast."
Examenresultaten
De teamleider vertelt dat de scholieren van het Alfrinkcollege, sinds de invoer van de regeling, hogere examenresultaten hebben behaald. "De leerprestaties zijn aanzienlijk omhoog gegaan. Daar zijn we trots op!"
Baggermans zou andere scholen met name willen adviseren om duidelijk te zijn. "Wees duidelijk in wat je doet, dat is de grootste behoefte van leerlingen." Ze stelt dat zij inmiddels niet beter weten dan dat er geen telefoons aanwezig zijn op school. "En daar zijn we blij mee."