Recept voor een hartige taart: Pay de pollo o atún
- Nieuws
- Recept voor een hartige taart: Pay de pollo o atún
Pay de pollo o atún, een hartige taart naar Mexicaans recept met naar keuze kip of tonijn. Waarbij de jalapeños niet te missen zijn, dus dat betekent: een prettig pittige taart. Vooraf nog een Spaanse les: een taza is in Latijns-Amerika een kop, het volume is ongeveer gelijk aan 250 ml.
Benodigdheden deeg:
- 2 koppen (tazas) bloem
- 135 gr boter
- 1 snufje zout
- 1 theelepel suiker
- 1/3 kop (taza) melk of koud water
- 1 ei (voor de bovenkant)
De bloem, het zout en de suiker in een kom doen, koude boter toevoegen en in een keukenmachine vermengen (geheel moet koud blijven, dus niet met handen aanraken). Beetje bij beetje melk/water toevoegen tot het een bal vormt.
Benodigdheden vulling:
- 1 ui gesnipperd
- 2/3 knoflookteentjes
- 2 tomaten
- 1 blikje olijven in plakjes
- 1/2 kop (taza) rozijnen gesneden
- 2 blikjes tonijn of 1 kippenborst (zacht gekookt in water en olie en in stukjes getrokken)
- 1 blikje jalapeño-pepers
- 1/2 kop (taza) walnoten of amandelen
- 1 wortel (hard) gekookt
- 1 aardappel (hard) gekookt
- suiker of sesamzaadjes
De vulling
Oven voorverwarmen op 180 graden
De ui en knoflook aanfrituren in een beetje olie. De tomaten in blokjes snijden en meebakken. De olijven, rozijnen, jalapenos en noten hieraan toevoegen. Het geheel mag niet te droog zijn, eventueel tomatenpuree en/of water toevoegen samen met de tonijn of kip.
Een vorm invetten en bedekken met deeg. De vulling erin gieten en het geheel afdekken met deeg en de gaten dichten met een vork en even gaatjes erin prikken. Vervolgens ei erover smeren en afmaken met sesamzaadjes of suiker.
Taart in de oven en ongeveer 1 uur bruin bakken.
Radio Mangiare!
Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.