Binnenland
KRO-NCRV

Corendon-oprichter dient claim in bij vliegtuigbouwer Boeing

foto: Tom Veldhuijzenfoto: Tom Veldhuijzen
  1. Nieuwschevron right
  2. Corendon-oprichter dient claim in bij vliegtuigbouwer Boeing

Touroperator Corendon dient een claim in bij vliegtuigbouwer Boeing. De schade die het bedrijf heeft opgelopen vanwege het niet in gebruik kunnen nemen van de 737 MAX loopt ‘in de miljoenen’. Dat zei Corendon-grondlegger Atilay Uslu dinsdag in 1op1.

Video niet beschikbaar

"Boeing heeft niet handig gehandeld. Ze hadden het beter kunnen managen," aldus Atilay. Het omstreden toestel van Boeing staat in tientallen landen uit voorzorg aan de grond, nadat in korte tijd twee Boeings crashten. In totaal kwamen daarbij 346 mensen om het leven. De claim zal ingediend worden via de leasemaatschappij.

Atilay maakte gisteren bekend dat de reis- en luchtvaartmaatschappij Corendon wordt verkocht aan de Zweedse durfinvesteerder Triton. Oprichters van Corendon, Atilay Uslu en Yildiray Karaer, blijven minderheidsaandeelhouders. Hoeveel zegt Uslu niet bekend te mogen maken. Wel erkende hij dat het om een ‘aanzienlijk percentage’ gaat.

Lelystad

Als touroperator is Uslu kritisch over de gang van zaken rondom Lelystad Airport. Ondanks de enorme investeringen twijfelt Uslu of de luchthaven überhaupt nog open zal gaan. "Aan ons werd gezegd dat het april 2018 zou opengaan. We hebben daar hele planningen op gemaakt," aldus Uslu. Het kabinet zal Corendon in elk geval voor augustus duidelijkheid moeten verstrekken. "Wordt het daarna bekend, dan kan ik daar niet meer vliegen."

Dries Roelvink: 'Wie zijn Cor en Don?'

Verkoop

De verkoop van het bedrijf geeft Uslu nog altijd een dubbel gevoel. "Aan de ene kant ben ik blij dat de toekomst van Corendon safe is, maar aan de andere kant: het is net alsof je je dochter weggeeft," aldus Uslu, die benadrukt dat het om een rationeel besluit gaat. "Ik heb hier 450 mensen, ik moet ook over hun toekomst beslissen." Met de verkoop van touroperator aan Triton staan volgens Uslu geen banen op de tocht. "Ik denk dat er banen bijkomen."

"In Nederland zijn wij een local hero, maar in Europa zijn we een klein bedrijf. We willen heel graag reizen naar Spanje verkopen, maar nu krijgen we dat niet gedaan. Of ik moet allemaal hotels kopen, maar dat geld heb ik niet," aldus Uslu. Het geld dat Uslu opstrijkt met de verkoop steekt hij in de bouw van nieuwe hotels. Evenals de vluchten naar Turkije en Malta, vallen de hotels en resort van Corendon buiten de deal.

Nieuwe bestemmingen

De vakantieganger gaat er volgens Uslu op vooruit. Zo zegt hij dat Corendon door de grotere touroperators nu geen voet op de grond krijg op de Kaapverdische eilanden. "Straks kan ik dat ook bieden."

Oprichter Corendon: 'Al beetje spijt van de verkoop'

Ster advertentie
Ster advertentie