Kan een speellimiet gokkers helpen tegen verslaving?
- Nieuws
- Kan een speellimiet gokkers helpen tegen verslaving?
Een meerderheid steunt het voorstel van de ChristenUnie om een vast bedrag per maand als speellimiet voor gokkers in te stellen. Dat moet ervoor zorgen dat gokkers niet veel meer geld verliezen dan ze aan kunnen. En die strengere regels moeten er snel komen vindt de politiek. Bas Brons, werkt als behandelaar bij Solutions Verslavingszorg en is gespecialiseerd in gokverslavingen. Hij vertelt erover in Nieuws en Co.
Wetsvoorstel moet gokverslaafden helpen
"Ja dit is een heel belangrijk wetsvoorstel. Vooral voor jongeren van 18 tot 24 jaar", aldus Brons.
Nu is het zo dat gokkers van het ene naar het andere gokbedrijf kunnen gaan. Zo verliezen ze veel meer geld. Op dit moment is het speellimiet namelijk niet voor alle aanbieders. Ze werken niet samen. "Het heeft ook te maken met privacy, je mag niet gegevens zomaar uitwisselen aan elkaar", zegt Brons. Volgens hem pakken de aanbieders dit alleen ook wel echt aan, en beschermen ze dus de consument niet goed genoeg. Ze verdienen er namelijk veel geld aan.
Familiebedrijf vergokt
"Als deze wet wordt aangenomen dan kan dat echt heel veel ellende voorkomen", aldus Brons. Als de wet er komt dan heeft de consument dus een account dat geldt voor alle aanbieders. Is het limiet dan bereikt bij de ene aanbieder, dan weet de andere het ook als die daar eventueel aan de deur klopt.
"Ik zie nu heel veel dingen. Mensen die hun hele familiebedrijf vergokt hebben, ook de mensen er omheen hebben er veel last van", aldus Brons. Hij ziet dat vooral ook jongeren veel last hebben van verslavingen. "Ze gaan dan het criminele pad op en gaan dealen of smokkelen om maar aan geld te komen om schulden af te betalen." Volgens Brons komt het doordat het controlesysteem bij deze groep nog niet volledig is. "Ze zien nog niet altijd de consequenties van hun daden." Ook hebben ze minder financiƫn en dus lopen ze eerder vast.
'Je raakt zicht op ze kwijt'
Of de nieuwe wet ook echt voor de verslaafden gaat helpen is nog de vraag. Volgens Brons moeten de regels ook weer niet te streng worden. Het gevaar is dan namelijk dat verslaafden dan nog sneller het illegale pad op gaan. "Je raakt dan ook het zicht op ze kwijt." Brons daarbij nog wel een oproep aan de banken. Volgens hem zou het helpen als die niet meer zouden meehelpen aan transacties van illegale gokbedrijven.
gokverslavingen
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.