Binnenland
NOS

Kunstmatige intelligentie kan onderwijs 'verschralen', waarschuwt raad

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kunstmatige intelligentie kan onderwijs 'verschralen', waarschuwt raad

Het onderwijs en kunstmatige intelligentie werken vaker samen. Toetsen automatisch laten nakijken en lesprogramma's laten aanpassen op de prestaties van leerlingen. Meer leraren verwelkomen die hulp met open armen, maar dat is niet zonder gevaren. Zo schrijft de Onderwijsraad in een nieuw rapport. Voorzitter Edith Hooge licht de bevindingen toe in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

"Het gaat om technologie die menselijke intelligentie nabootst. Op basis van data en algoritmes heeft het een lerend vermogend. Dat zijn programma's die op de laptop gebruikt kunnen worden, van basisscholen tot universiteiten, om het onderwijs te ondersteunen of over te nemen", zegt Hooge.

"Maar niet alles wat kán met technologie, want er kan veel en steeds meer, is gewenst of nodig in het onderwijs. Het is aan het hele onderwijsveld om te bepalen hoe het ingezet wordt."

Nadelen

"Het is veelbelovend, maar het kan het onderwijs ook verschralen. Als de persoonlijke band met docenten verdwijnt of als studenten heel veel individueel moeten doen, dan heeft het nadelen. De computer kan niet alles", stelt Hooge.

"Er zijn programma's die feedback kunnen geven op geschreven teksten, maar het is wel heel belangrijk dat de leraar aan het roer blijft. De technologie kan niet inspelen op onverwachte situaties of achterhalen hoe het met de leerling gaat."

'Niet een doel op zich'

"Door technologie wordt de rol van de leraar, de manier van lesgeven en studeren echt anders. Daarom heeft de Onderwijsraad uitgezocht wat er mogelijk is met intelligente technologie nu en in de toekomst", aldus Hooge.

"Wij zeggen dat de technologie niet een doel op zich moet worden, maar ontwikkeld en ingezet wordt om goed onderwijs te maken dat ook aansluit bij de wensen van leraren. Een bewuste en gedoseerde inzet is daarbij heel belangrijk."

r1jn onderwijs

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie