Binnenland
NTR

Waarom we moeten streven naar meer diversiteit binnen sportbesturen

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom we moeten streven naar meer diversiteit binnen sportbesturen

"Iedereen roept veel aan diversiteit te willen doen", constateert columnist Gershwin Bonevacia. "Maar een vrouwelijke algemeen directeur, een bestuurslid afkomstig van de voormalige Antillen of een Turkse hoofd opleidingen, is ver te zoeken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zondagavond gaat het debat op NPO Radio 1 bij Kwesties (NTR) over diversiteit binnen onze landelijke sportbesturen.

Ruimte voor diversiteit binnen de sport kent dus duidelijk een platform. Terwijl iedereen roept veel aan diversiteit te willen doen. Waar de toegevoegde waarde van sporters met een verscheidenheid aan achtergronden inmiddels allang bewezen is, leeft er binnen de Nederlandse sportbestuurderswereld nog altijd een ‘ons kent ons’-cultuur en is de witte ‘old boys network’ moeilijk te doorbreken.

Gebrek aan diversiteit

Ik liep van de week langs een amateurvoetbalvereniging en zag een Marokkaanse jongeman een training leiden. Zou hij de ambitie hebben om een toptrainer te willen worden? Is hij zich er van bewust dat er in tegenstelling tot de talloze topvoetballers, er weinig tot geen Marokkaanse toptrainers zijn?

Zo ja, wat doet dit met zijn zelfbeeld en wat voor toekomstperspectief heeft hij als trainer? Dit zijn allemaal vragen die mij te binnen schieten, als ik denk aan het gebrek van diversiteit binnen de sportbestuurderswereld.

Verbindende werking?

Sport heeft een verbindende werking en is in staat om als rolmodel van de samenleving te dienen. Echter, de realiteit is dat degenen die dit alles bestieren, nog geen afspiegeling van de samenleving zijn.

Het gaat erom dat je als vereniging een omgeving creëert waarin iedereen zich gezien, gehoord en gekend voelt. Echter verandert de definitie van thuis voelen, wat logisch is, omdat ook de samenleving verandert. Dit vraagt om een andere kijk en ruimte voor diverse inzichten, zodat ook leden met verschillende etnische achtergronden zich geaccepteerd voelen.

Met dezelfde cultuur binnen de hoge sportbestuursfuncties gaat dit niet werken.

Meer diversiteit is een vereiste

Meer diversiteit binnen landelijke sportbesturen is een vereiste als je met het oog op toekomstige generaties een inclusieve en multiculturele omgeving wil creëren, waarin iedereen zichzelf kan zijn.

Waar zijn dan deze gekwalificeerde sportbestuurders die tevens diversiteit belichamen? Overal. Zoek en u zult vinden.

De organisaties die roepen veel aan diversiteit te willen en het belang daarvan inzien moeten hier simpelweg voor openstaan, want ik geloof niet dat er een tekort is aan gekwalificeerde vrouwen- of Surinaamse sportbestuurders. Ik geloof dat ze genegeerd worden.

Wereldje houdt zichzelf in stand

Mijns inziens is het momenteel vaak zo dat vrouwelijke sportbestuurders of hun evenknieën met verschillende culturele, religieuze of etnische achtergronden, buitengewoon moeten excelleren om enigszins in aanmerking te komen voor hoge leidinggevende staf- of bestuursfuncties. Zo houdt dit wereldje zichzelf in stand.

Van de huidige zeventien miljoen inwoners in Nederland heeft twintig procent (bijna vier miljoen) een niet-westerse achtergrond. In 2060 groeit dit aantal, naar verwachting, naar zes miljoen. Hiernaast, blijft het percentage vrouwen dat hoger opgeleid is dan hun mannelijke partner groeien.

Kortom: om recht te doen aan de diversiteit binnen ons Koninkrijk, is diversiteit, ook binnen de sportwereld, een voorwaarde. Laten we met z’n allen deze diversiteit omarmen.

Debat over sportbesturen

Diversiteit binnen de Nederlandse sportbesturen is nog amper te vinden. Jacques Brinkman, oud-tophockeyer en columnist voor de Telegraaf, vindt dat het anders moet en luidde onlangs de noodklok. Hij gaat in debat met KNVB-voorzitter Michael van Praag die deze week nog de Sport Beyond Borders-award ontving. Een award als beloning tegen uitsluiting en discriminatie in de sport. Maar hoe zit dat eigenlijk in de sportbesturen zelf? Wordt het tijd voor een quotum? Ook te gast: NOC*NSF-voorzitter Andre Bolhuis, voetbaltrainer en docent Driss Rouhani en oud-hardloopster Nelli Cooman.

Het debatprogramma Kwesties (NTR): vanavond om 20.00 uur op NPO Radio 1. Meediscussieren? Stuur ons een bericht via de NPO Radio 1-app.

Gershwin Bonevacia is een 'ambitieuze en gedreven artiest' met een grote hoeveelheid talent. Hij is dichter, spreker en schrijver.

Ster advertentie
Ster advertentie