Binnenland
BNNVARA

Sociale huurders opgelet: stijging WOZ-waarde kan ook voor jou gevolgen hebben

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Sociale huurders opgelet: stijging WOZ-waarde kan ook voor jou gevolgen hebben

De WOZ-waarde van woningen is het afgelopen jaar met gemiddeld 16 procent gestegen. Dat betekent dat huiseigenaren meer belasting moeten betalen. Ook voor sociale huurders kan de stijging van die WOZ-waarde gevolgen hebben en maar weinig mensen weten dat, waarschuwt de Woonbond in De Nieuws BV. Dat, terwijl dit honderden euro's kan schelen.

Video niet beschikbaar

Sinds 2015 telt de WOZ-waarde van een huis, oftewel de marktwaarde, ook mee in het puntenstelsel dat bij sociale huurwoningen wordt gehanteerd. "Aan elke sociale huurwoning worden punten toegekend op basis van hoe groot het huis is, welk energielabel het heeft, bijvoorbeeld. Maar dus ook de WOZ-waarde. Dit aantal punten bepaalt de maximale huurprijs die een verhuurder mag vragen", legt Mathijs ten Broeke van de Woningbond uit.

Stijging van honderden euro's

Per huurder verschilt het of de huur omhoog gaat. De stijging kan in het meest extreme geval om honderden euro's gaan, zegt Ten Broeke. "Maar het zal vooral van toepassing zijn bij mensen die al tegen die maximale huurprijs aanzitten", legt de woordvoerder van de Woonbond uit. "Jaarlijks mag de huurprijs maar met een paar procent verhoogd worden. Verhuurders mogen dus niet automatisch de huur optrekken naar dat maximum."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bezwaar maken bij hoge WOZ-waarde

Nu mogen huurders bezwaar maken tegen de verhoging van de huur ten gevolge van de verhoging van de WOZ-waarde. Op de website van de Woningbond staat een modelbrief die ingevuld kan worden en naar de gemeente gestuurd kan worden. "Voordat je dat doet, is het wel heel handig om jouw WOZ-beschikking te controleren. Dat doe je op drie punten. Allereerst controleer je of de gegevens over jouw woning kloppen. Klopt het aantal vierkante meters, en het aantal kamers in jouw huis?"

Ten Broeke: "Als tweede kijk je naar de woningen waarmee de gemeente jouw huis vergelijkt. Het kan namelijk zijn dat aan het eind van de straat een huis verkocht is, en dat die verkoopprijs bepalend is voor de waarde van jouw huis. Maar als dat een hoekwoning is en jijzelf in een tussenwoning zit, dan is dat geen goede vergelijking."

Als derde noemt Ten Broeke overlast, zoals druk verkeer, als reden voor een verlaging van de WOZ-waarde, "net als ernstig achterstallig onderhoud. Ook daar moet de gemeente rekening mee houden. Als er ook maar op één van die punten jouw WOZ-beschikking niet klopt, dan heb je reden om bezwaar te maken."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie