Binnenland
KRO-NCRV

OMT-lid Menno de Jong: 'Wees voorzichtig met openen terrassen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. OMT-lid Menno de Jong: 'Wees voorzichtig met openen terrassen'

Versoepel de coronamaatregelen heel geleidelijk, want anders lopen de besmettingen en ziekenhuisopnames als gevolg van de covid-pandemie straks veel te snel weer op. Dat benadrukt OMT-lid en viroloog Menno de Jong in 1 op 1. "Wees heel voorzichtig met het openen van de terrassen."

Video niet beschikbaar

Wanneer komt nou die piek van die derde golf? Kunnen we die eind deze maand of begin mei verwachten als we Ernst Kuipers, hoofd Landelijk Netwerk Acute Zorg, moeten geloven? Of hebben we het ergste al gehad, zoals uit de laatste modellen van het RIVM blijkt? Een exact antwoord op deze vragen van Sven Kockelmann kan OMT-lid en arts-microbioloog Menno de Jong nog niet geven.

Toekomst voorspellen

De hoogleraar klinische virologie en het hoofd van de afdeling Medische Microbiologie & Infectiepreventie van het UMC Amsterdam stelt wel "van nature een optimist" te zijn en als hij dan toch moet kiezen "dan zit ik meer in het kamp Kuipers."

Wel met deze slag om de arm: "Modellen hebben onzekerheden. Er is niets zo moeilijk als de toekomst voorspellen, maar één ding weten we wel zeker: elke versoepeling leidt tot meer besmettingen."

Menno de Jong van het UMC Amsterdam

Paasweekend-effect

In 1 op 1 hamert De Jong dan ook op behoedzaamheid als het gaat om het loslaten van de corona-voorzorgsmaatregelen. De besmettingscijfers lopen inderdaad wat terug, maar het is nog even afwachten of deze daling zich ook doorvertaald naar een afname van het aantal covid-patiënten in de ziekenhuizen en op de IC-afdelingen.

De daling in de weekcijfers omtrent het aantal besmettingen kan ook anders worden uitgelegd, vertelt De Jong. "Het kan ook een paasweekend-effect zijn, waarin minder mensen zich hebben laten testen."

Van een afname van aantal corona-gerelateerde ziekenhuisopnames is voorlopig nog geen sprake, constateert hij. "Het is absoluut nog niet zeker dat deze daling doorzet."

Persconferentie

Het 58-jarige OMT-lid volgt met argusogen de voornemens van het demissionaire kabinet waarin er wordt voorgesorteerd op versoepelingen. Volgende week dinsdag is er een nieuwe corona-persconferentie van demissionair premier Rutte en VWS-minister De Jonge. Vrijdag zal De Jong met zijn OMT-collega's een nieuw advies uitbrengen aan de regering.

Burgemeester Halsema

Als het ligt aan De Jong zullen de seinen dan nog niet op groen worden gezet voor wat betreft het openstellen van de terrassen, zoals burgemeester van Halsema van Amsterdam en haar ambtgenoten van de drie andere grote steden hebben bepleit. "Stel dan het hoger onderwijs eerder open. Dan is de kans groot dat de besmettingscijfers weer wat oplopen, maar het openstellen van universiteiten en hogescholen is echt belangrijker voor grote groepen jongeren."

De Jong betwist zelfs de "aanname van burgemeester Halsema dat het openen van terrassen de samenscholingen in parken voorkomt." Een datum noemen waarin de 'buitenhoreca' binnenkort weer open kan, weigert hij dan ook. "Wees heel voorzichtig met het openstellen van de terrassen", luidt zijn enige expliciete advies.

Met kritische blik kijkt de viroloog ook naar de uitkomsten van een gisteren gepubliceerd Iers onderzoek waaruit blijkt dat slechts 0,1 procent van de coronabesmettingen valt te herleiden naar contacten in de buitenlucht. Die conclusies van de Ierse gezondheidsdienst HPSC - opgetekend in The Irish Times - waarin ruim 232 000 coronagevallen onder de loep werden genomen, noemt De Jong "te kort door de bocht." Ten tijde van dit onderzoek verkeerde Ierland namelijk in een strenge lockdown.

Ineens zelf patiënt

In februari werd De Jong zelf besmet door het coronavirus. De viroloog kreeg zo’n ernstige vorm van covid dat hij thuis extra zuurstof nodig had en het scheelde weinig of hij moest worden opgenomen op de IC. De wetenschapper was ineens zelf patiënt. "Het was behoorlijk aanpoten", zo blikt hij terug. "Het heeft er echt ingehakt."

Inmiddels is de Amsterdamse arts-microbioloog aan de beterende hand, al heeft hij nog wel last van vermoeidheid die af en toe flink de kop opsteekt. "Ik merk dat ik qua energieniveau de batterijen heb van een oude telefoon. Ik ben wat sneller leeg en laad wat langzamer op. Maar het gaat langzaam de goede kant op. Binnen enkele weken hoop ik helemaal boven Jan te zijn."

Blijven doorprikken

Nu hij genezen is van covid, is De Jong voorlopig immuun en is in zijn geval één prik voldoende. De Jong heeft dus geen haast. Maar dat kan volgens het OMT-lid niet gezegd worden van onze vaccinatiecampagne, die nu weer even is vertraagd vanwege commotie over het AstraZenica-vaccin vanwege mogelijke bijwerkingen, zoals trombose in enkele gevallen.

Vooral blijven doorprikken, is dan ook het credo van De Jong. Want de kans op bijwerkingen bij inenting tegen covid is minimaal en alleen op deze manier vind je de snelste uitweg uit de pandemie, redeneert hij. "Het was beter geweest om gewoon door te gaan met de AstraZeneca-vaccinaties. Het proces is nu verstoord en het is maar de vraag hoe snel dat weer op gang komt."

OMT-lid: wees voorzichtig met terrassen openen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie