Kapen expats alle huizen weg?
- Nieuws
- Kapen expats alle huizen weg?
Van over de hele wereld worden kennismigranten geworven om onze economie concurrerend te houden. Vooral internationale tech-bedrijven vissen in een vijver van knappe koppen. Maar de èchte talenten zijn schaars. "Daarom trekken bedrijven alles uit de kast om de expat te verleiden", vertelt expat-broker Emile Krekelberg in 5 Dagen. "Met alleen een mooi salaris kom je er niet, je moet ook secundaire arbeidsvoorwaarden bieden als een woning of een plekje voor de kinderen op de internationale school."
Financiële expertise
Krekelberg rolde bij toeval het makelaarsvak voor expats in. Hij was financieel adviseur bij Fortis totdat de bank in 2008 omviel. Hij bood zijn financiële expertise aan bij een makelaarskantoor, toen de CEO van Liberty Global hem benaderde met de vraag of hij expats wilde helpen bij de aankoop van woningen. Zo zouden er weer huurwoningen vrijvallen voor nieuwe talenten. Krekelberg ging met de expats aan de slag, inventariseerde hun financiële ruimte en kocht woningen aan. Via mond-op-mondreclame breidde zijn portefeuille snel uit. "Dan had ik een woning aangekocht voor een Griek, dan kreeg ik al snel allemaal Grieken aan de lijn die ook geholpen wilden worden."
Solide
Krekelberg had er veel lol in en richtte zijn eigen kantoor "Expats for Expats" op. Het concept is volledige ontzorging; hij berekent de leencapaciteit, taxeert de marktwaarde van het huis, wel of geen erfpacht, welk energielabel en dan maakt hij een bod. Krekelberg brengt niet altijd het hoogste bod uit maar wel het meest solide. "Ik kan de financiering binnen anderhalve week geregeld hebben waar een ander er zeker zes weken over doet, dat maakt mij een solide partner voor de verkopende partij." Inmiddels bestaat zijn klantenbestand voor 85% uit expats en met al die mond-op-mondreclame werd de groei al snel exponentieel.
5 Dagen...
Weinig eigen geld
Maar met zijn strooptocht door de Amsterdamse wijken, begint hij last te krijgen van zijn eigen succes. Steeds vaker moet hij uitwijken naar Hoorn, Purmerend of het Groene Hart omdat de markt zo geslonken is. Ook de expats ondervinden hinder van de agressieve overbiedingen. "Ze hebben veel leencapaciteit maar weinig eigen geld dus kunnen ze niet ver boven de marktwaarde van een huis uit bieden." We hoeven natuurlijk geen medelijden te hebben, want met een inkomen van een ton waarover je maar 70% belasting hoeft te betalen, kun je natuurlijk wel makkelijk iets sparen. Maar ongebreideld overbieden is er ook voor deze groep niet bij.
Moedeloos
Toch geeft die 30% belastingvrijstelling de expat net dat streepje voorsprong op een toch al zwaar overspannen woningmarkt. De geboren Eindhovenaar Tom zocht in de wijk Veldhoven een huis voor hemzelf en zijn vriendin maar werd tot wanhoop gedreven: "Ik werd er moedeloos van. Dan was ik aan het kijken en kwam de volgende alweer binnen, bijna altijd een expat met een aankoopmakelaar. Ik hoorde eens van een makelaar dat er 131 mensen waren geweest." Uiteindelijk is het Tom wel gelukt iets te vinden toen hij een smekend briefje had gestuurd. Enigszins beschaamd vertelt hij dat hij vooral benadrukte dat hijzelf geen expat was in de hoop dat het zou helpen. Tom heeft wel €70.000 moeten overbieden dus voorlopig even geen nieuwe keuken of badkamer kan.
Eigen kinderen
Emile kent deze taferelen. Zelf heeft hij twee kinderen die ook geen woning konden vinden. Hoge salarissen met 30% minder belasting levert veel oneerlijke concurrentie op moet ook Emile toegeven en dat knaagt aan hem. Toch wil hij niet de expats de zwarte piet toeschuiven. De oorzaak is het grote woningtekort. Er waren in 2025 al 100.000 nieuwe woningen toegezegd, die er om allerlei redenen niet zijn gekomen. "Deze grote tekorten drijven de prijzen op, niet de expats", ook expats moeten tegen elkaar opbieden, benadrukt Emile. Maar hij geeft toe; "dat er in een krappe woningmarkt steeds meer expats bij komen, helpt natuurlijk niet."
Overheid
Zoetjesaan probeert ook Emile nieuwe mogelijkheden te verkennen. Hij heeft onlangs een tweede website opgetuigd waarmee hij probeert ook de Nederlanders te verleiden voor hem te kiezen. Met 'Dutchbroker.com' wil hij kijken of hij ook iets voor de wanhopige starter kan betekenen. Geen louter idealisme of schuldgevoel. Emile hoopt daarmee vooral vooruit te lopen op eventuele strengere wetgeving. "Je hebt kans dat de overheid gaat zeggen: 'We hebben nu wel voldoende kennismigranten, de instroom kan wel naar beneden.' " En dat is nog niet zo gek gedacht want de overheid is al bezig de tax ruling in te dammen van 30% naar 27%.
5 Dagen
5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.
Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.