Binnenland
KRO-NCRV

Gerdi Verbeet over terugtreden Abdelkader Benali: 'Blij dat hij zelf tot de conclusie is gekomen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gerdi Verbeet over terugtreden Abdelkader Benali: 'Blij dat hij zelf tot de conclusie is gekomen'

De voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei Gerdi Verbeet is blij dat schrijver Abdelkader Benali zichzelf heeft teruggetrokken voor de lezing bij de Dodenherdenking op 4 mei. "Hij heeft voor mij nog alle recht van spreken, maar niet op 4 mei in de Nieuwe Kerk", vertelt Verbeet bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Herdenking

De schrijver trok zich terug na uitlatingen die hij vijftien jaar geleden deed over Joden. "Je zit wel met het probleem - en dat realiseert Abdelkader Benali zich - dat er in de Nieuwe Kerk nabestaanden zitten van mensen die vermoord zijn in de Tweede Wereldoorlog. Je wilt die groep niet hinderen bij het herdenken en het toewerken naar die twee minuten stilte."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Benali heeft na de ophef die ontstond met verschillende organisaties gesproken. Hoewel hij eerder spijt betuigde voor de gedane uitspraken, zag hij in dat hij door de ontstane situatie niet aan kon blijven. Verbeet: "Hij heeft zelf die beslissing genomen en daar waren we blij om."

Onderzoek vooraf

Verbeet betreurt dat ze niet op de hoogte was van de uitspraken van Benali die Harald Doornbos in 2010 in een column opvoerde. De betreffende column is niet meer te vinden op de website van HP/De Tijd, wel via een archiefwebsite. "Het was ook mogelijk geweest dat Abdelkader het zelf had gezegd toen ik hem belde, maar ik denk dat hij ook niet verwacht had dat het zou opduiken", aldus Verbeet. Ze concludeert dat het Comité beter onderzoek had moeten doen.

Op de vraag of deze affaire voor haar aanleiding is om op te stappen bij het Comité, is ze duidelijk: "Nee, daar denk ik niet aan."

Vrij Nederland

Hoofdredacteur Ward Wijndelts zegt de lezing van Benali in Vrij Nederland te zullen plaatsen. Wijndelts respecteert de afweging van Benali om niet op de Dodenherdenking te zullen spreken na overleg met verschillende Joodse organisaties. Wel hekelt hij de manier waarop Benali op sociale media wordt "weggepest".

Het verhaal van Benali, dat gaat over hoe een kind van een migrant kijkt naar de manier waarop wij in Nederland oorlogsslachtoffers herdenken, vindt hij wel interessant om te publiceren. "Ik ben nieuwsgierig naar wat hij wilde zeggen en dat kunnen we gewoon publiceren."

SP - media

Onderwerp van discussie

De Dodenherdenking is al jaren onderwerp van discussie, zegt journalist Hansje van de Beek in het Mediaforum. Ze haalt een boek aan dat tien jaar geleden verscheen: Zestig jaar herrie om twee minuten stilte. "Dat is inmiddels dus zeventig jaar herrie", zegt Van de Beek. "Wie hoort erbij te zijn, wie mag er niet bijzijn, wie mag er herdacht worden?"

Volgens Verbeet is het de opdracht van het Comité dat iedere Nederland zich welkom voelt op de Dam. De keuze viel mede op Abdelkader Benali om ook de mensen waarvan de ouders en grootouders niet in Nederland geboren zijn, te betrekken bij de herdenking.

Volgens haar blijkt uit onderzoek dat mensen met een migrantenachtergrond zich zeer aangesproken voelen door de herdenking op 4 mei en massaal meedoen met de 2 minuten stilte. "Op den duur moet je mensen die geen herdenkingstraditie van huis uit hebben meegekregen, erbij betrekken. Dat hebben we geprobeerd te doen met Abdelkader."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie