Binnenland
NTRPowNed

Wat is de invloed van de wolf op de natuur in Nederland?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat is de invloed van de wolf op de natuur in Nederland?

Het aantal wolven in Nederland neemt toe. De huidige drie à vier wolvenroedels worden er komend jaar waarschijnlijk vijf of zes. Dat heeft gevolgen voor de natuur in zijn geheel. “Mij gaat het aan het hart dat de biodiversiteit ten gronde wordt gericht door één beest,” vertelt Jakob Leidekker, hoofd bedrijfsvoering van Het Nationale Park De Hoge Veluwe, in 5 Dagen.

Uit balans

De wolf verstoort de balans in biodiversiteit in Het Nationale Park de Hoge Veluwe, volgens Leidekker. De moeflon, een wilde schapensoort die al honderd jaar het landschap van de Veluwe siert, valt vaak ten prooi aan de wolf. “Die moeflon is eigenlijk enorm belangrijk voor de instandhouding van de heischrale glaslanden en de stuifzanden. Hij levert uitermate nuttig werk.” Op dit moment zijn er nog ongeveer 30 moeflons over op de Veluwe.

Waakzaamheid

Ook schaapherder Aart van den Brandhof ziet die disbalans in biodiversiteit op de Eder Heide. Zijn werk is flink veranderd door de komst van de wolf. “Je moet nu wel echt heel waakzaam zijn", aldus Van den Brandhof. Er is al wel eens een wolf gespot bij hem in de buurt. “Hij staat op camera, dat hij bij de schaapkralen staat, hier zo achter in het veld. Hij staat er gewoon bij, en volgens mij heeft hij een optater gehad van die draad.” De schapen blijven op dat moment staan, die zijn zich niet bewust van het mogelijke gevaar.

Eerder ingrijpen

Omdat de wolf een beschermde soort is, mag hij niet worden afgeschoten in Nederland. Jakob Leidekker: “Het lijkt er op dat als het kalf verdronken is, men de put dempt. Dat we eerst het probleem dusdanig laten ontstaan, dat er gewoon geen weg terug meer is, en dat we dan zeggen van ‘oh jee, oh jee, we hebben een probleem, wat moeten we doen?”

Er had veel eerder moeten worden ingegrepen, vindt hij. “Mij gaat het aan het hart dat nu de biodiversiteit ten gronde wordt gericht door één beest. Er komt één beest bij en er gaan heel veel soorten weg.” Voor Leidekker is het nu een kwestie van wachten op beleid.

Schaapherder Aart van den Brandhof vindt dat er kritisch naar de huidige situatie en maatregelen moet worden gekeken. “Ik denk dat we daar toch echt aan moeten gaan werken. Mijn oproep is ook van de grondeigenaren samen met de gemeente Ede, om daar toch eens over na te denken: is dit wel veilig genoeg voor die schapen? En misschien kunnen we het veranderen.”

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie