'Incelcultuur', 'manosphere' en Andrew Tate: hoe denken Nederlandse jongeren hierover?
- Nieuws
- 'Incelcultuur', 'manosphere' en Andrew Tate: hoe denken Nederlandse jongeren hierover?
Uit Brits onderzoek blijkt dat zo’n driekwart van de leerkrachten zich zorgen maakt over influencer Andrew Tate en de zogeheten ‘incelcultuur' die onder jongeren heerst. Het gaat dan om een online subcultuur van voornamelijk mannen die onvrijwillig celibatair zijn en vrouwen hiervan de schuld geven. EenVandaag-verslaggever Caroline van den Heuvel onderzocht hoe jongeren in Nederland hierover denken.
Video niet beschikbaar
In de Netflix-serie Adolescence begeeft de hoofdpersoon, de 13-jarige Jamie, zich online in 'incel'-kringen. Hij wordt daarmee gepest, waarna het steeds extremere vormen aanneemt. De serie is fictie, maar vergezocht is de situatie zeker niet.
Onvrijwillig celibatair
Het woord 'incel' is een samenvoeging van de Engelse woorden 'involuntary celibate', oftewel: onvrijwillig celibatair. Eigenlijk stamt het uit de jaren 90, toen studente Alana een soort lotgenotengroep begon voor jonge vrouwen zonder vriendje. Het was toen nog een heel neutrale term, of een soort geuzennaam. Met het idee: als Alana een partner krijgt, stapt ze uit de groep.
Maar de beweging wordt steeds extremer en door mannen gedomineerd. In de kern bestaat de groep nu uit voornamelijk jonge mannen die geen seksuele of romantische relaties hebben, ondanks dat ze dat wél willen. Wat begon als een neutrale term, is uitgegroeid tot een online subcultuur waar frustratie, afwijzing en vrouwenhaat centraal kunnen staan.
'Macht van man wordt afgenomen'
Uithangborden van deze beweging zijn influencers als Andrew Tate, Nick Fuentes en Hamza Ahmed. Ook mbo-student John* laat zich inspireren door Tate, vertelt hij in een discussie met klasgenoten, onder leiding van een verslaggever van EenVandaag.
Lees de rest van het verhaal op de website van EenVandaag.
EenVandaag
Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.