Flitsdroogtes gaan steeds vaker voorkomen
- Nieuws
- Flitsdroogtes gaan steeds vaker voorkomen
Plotselinge droogtes die zich niet of nauwelijks aankondigen. Door de klimaatverandering komen deze 'flitsdroogtes' steeds vaker voor. Dat blijkt uit Chinees onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.
Flitsdroogtes gaan steeds vaker voorkomen
"Flitsdroogtes zijn droogtes die zich heel snel ontwikkelen. Het zijn droogtes die veroorzaakt worden door een gebrek aan neerslag, maar wat bij de flitsdroogtes extra is, is dat er ook heel veel verdamping is", zegt universitair hoofddocent droogterisico’s Anne van Loon in het NOS Radio 1 Journaal. "Dat komt dan hoge tempraturen, hoge straling, hoge energie, waardoor heel veel water verdampt. Daardoor kunnen die flitsdroogtes zich in dagen of weken ontwikkelen. Normale droogtes doen dat in maanden tot jaren."
Voorkomen
Flitsdroogtes komen nu volgens Van Loon vooral voor in natte tropische gebieden. "Het Amazonegebied, Afrikaans regenwoud, Indonesië. In die zone komen ze heel veel voor", vertelt ze. "Maar ze zien ook dat er in de drogere tropen en in de meer gematigde gebieden, ook Europa, dat de trend heel sterk is. Dit soort flitsdroogtes zullen steeds vaker voorkomen."
Gevolgen
Bij normale droogtes kunnen landen en overheden zich voorbereiden. Bij flitsdroogtes is dat niet het geval. "De combinatie van geen regen en hoge verdamping zorgt ervoor dat het bodemvocht heel snel uitdroogt. Daar krijgt de landbouw heel snel last van. De grootste gevolgen zijn voor de landbouw en voor natuur en vegetatie. In de tropen kan het grote gevolgen hebben voor veehouders. In andere gebieden zien we ook maïsgewassen die daar heel gevoelig voor zijn."
Toekomst in Nederland
Van Loon vindt dat Nederland zich zorgen moet gaan maken over flitsdroogtes. "Nu komt het nog niet heel veel voor, maar we zien die trend al. Het gaat toenemen in de toekomst met klimaatverandering."
"De gevolgen voor de landbouw zijn relatief makkelijk te voorkomen als er alternatieve bronnen van water zijn om te beregenen. Als zo’n flitsdroogte zich voordoet tegelijk met een situatie waarbij we lage rivier afvoeren hebben, en lage grondwaterstanden, dan kunnen we in Nederland ook in een situatie zijn waardoor boeren geen middelen meer hebben om de gevolgen van dit soort flitsdroogtes tegen te gaan."
RJN Flitsdroogte
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.