Zelfwoonplicht: symptoombestrijding of oplossing voor de woningcrisis?
- Nieuws
- Zelfwoonplicht: symptoombestrijding of oplossing voor de woningcrisis?
Torenhoge huur en huizenprijzen, starters die recht tegenover huisjesmelker staan, en enorme wachtlijsten voor sociale huur. Het lijkt alsof niemand meer een betaalbare woning kan vinden. De zelfwoonplicht die vandaag ingaat in de gemeente Amsterdam zou beleggers en huismelkers moeten weren en het makkelijker maken voor starters om te kopen. Maar volgens Stefan ten Teije, redacteur wonen bij het AD, en Jasper DuPont, woningmarkt analist, is dit niet de oplossing voor het probleem. Bij Vroeg! vertellen ze erover.
Video niet beschikbaar
De zelfwoonplicht in Amsterdam dwingt huizenkopers hun woning eerst vier jaar zelf te bewonen voor ze het mogen verhuren. Ten Teije ziet de maatregel vooral als symptoombestrijding die het probleem niet raakt. "Een huis verhuren is in principe niet erg, maar het probleem is de hoge huur die gevraagd wordt. Daar wordt met deze maatregel nu niks aan gedaan."
Ongelijkheid
Volgens Ten Teije is het echte probleem van de woonmarkt ongelijkheid. De woonredacteur zegt dat mensen die op dit moment een koopwoning hebben voor staan in de huizenmarkt ten opzichte van mensen met een huurwoning. "Huiseigenaren betalen 0% rente over de verkoopwinst en kunnen dat meenemen naar een volgend huis. Dit zorgt voor enorme scheefgroei." DuPont vult aan dat starters meer moeite hebben de woningmarkt te betreden omdat ze geen overwaarde hebben van een eigen huis. "Zonder overwaarde kom je er niet meer tussen."
Huiseigenaren extra belasten
De overheid probeert starters te helpen met extra leningen om mee te kunnen doen in de woningmarkt. Maar volgens Ten Teije lost dit niks op. "Op die manier komt er alleen maar meer geld in de woningmarkt." Het gevolg daarvan is dat huizen nog meer waard worden en de prijzen nog meer stijgen. "Het is een onhoudbaar en ongelijk model op deze manier."
Om deze ongelijkheid op te lossen verwijst Ten Teije naar De Nederlandsche Bank. Voorzitter Knot is ferm over de verkoopwinst en wil dat gaan belasten. Ook zou De Nederlandsche Bank van de hypotheekrenteaftrek af willen. "De hypotheekrenteaftrek is namelijk vooral interessant als je een heel duur huis hebt, want dan krijg je veel terug. Dit is vooral een subsidie voor de rijken", aldus Ten Teije. DuPont ziet dit ook als een mogelijke oplossing: "Bouw dit soort subsidies af en belast de overwaarde van huiseigenaren."
Beluister het hele gesprek, inclusief tips voor woningzoekers, in de podcast van Vroeg!
1-4 Gaat de zelfwoonplicht de woningmarkt redden? - Vroeg!
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.