Binnenland
BNNVARA

Prijs voor meest schaamteloze geval van leegstand in Den Haag: 'Dakloosheid is een woonprobleem'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Prijs voor meest schaamteloze geval van leegstand in Den Haag: 'Dakloosheid is een woonprobleem'

In Nederland zijn nog steeds zo’n 30.000 mensen dakloos, terwijl er in Den Haag alleen al duizenden panden leegstaan. Dat valt niet met elkaar te rijmen, vindt Marlies Filbri, directeur van belangenorganisatie Straat Consulaat. Ze schoof aan bij De Nieuws BV, samen met Wijnand, die momenteel dakloos is. Met zo’n 70 andere daklozen reiken ze binnenkort een prijs uit aan het meest schaamteloze geval van leegstand in de stad.

Video niet beschikbaar

Lange wachttijden

Wijnand heeft van alles geprobeerd om aan een huis te komen: hij reageert op particuliere woningen en op normale sociale huurwoningen, maar overal staan wachttijden voor. "De wachttijden zijn minimaal vijf jaar en lopen zomaar op naar de tien jaar." Zelf heeft hij zich pas net ingeschreven, en dan kom je gewoon niet in aanmerking voor een huis, vertelt hij. "Als je onverwachts iets overkomt, dan sta je in de wacht. Al die tijd is er dan gewoon niks."

Recente cijfers laten zien dat de groep mensen in Nederland zonder huis steeds groter wordt. Dat kan Marlies Filbri beamen: "We zien veel meer aanloop van mensen die dakloos zijn, zoals Wijnand. Het enige wat ze nodig hebben is een dak boven hun hoofd. De wooncrisis is echt enorm toegenomen."

Noodopvang

Wijnand slaapt op dit moment 's nachts in de noodopvang, iets wat hij nog nooit had meegemaakt. "Je hebt jaren gewoon een eigen huis, een plek waar je kan wonen, en nu moet je ineens alles delen. Je zit in een zaal met allemaal mensen, met allemaal een ander ritme. De ene gaat om vier uur 's nachts een filmpje kijken, terwijl ik gewoon wil slapen." Overdag is Wijnand op zoek naar werk en loopt hij door de straten van Den Haag, waar het hem opvalt dat er ontzettend veel panden leeg staan. "Dan denk je van, waarom staat dit leeg? Geef mij een sleutel en dan kan ik weer verder."

Prijs voor meest schaamteloze geval van leegstand

Over een paar weken reiken ze een prijs uit aan het meest schaamteloze geval van leegstand in de stad. Zelf vindt Wijnand 'het Zusterhuis' een goede kandidaat; een oud, monumentaal gebouw waar je zo'n 50 kamers in kwijt zou kunnen. De eigenaren van dit pand hebben inmiddels gereageerd op de nominatie, vertelt Filbri. "Ze zouden zich schamen als ze de prijs zouden winnen, en het zelf ook ongemakkelijk vinden." Daarom zijn ze uitgenodigd om met elkaar in gesprek te gaan. "Dat vind ik heel hoopvol, we moeten niet altijd wachten op de overheid die vastgoedbeheerders gaat dwingen met de zweep, er zijn ook eigenaren die wel graag zelf willen."

De wethouder van Volkshuisvesting van Den Haag, Martijn Balster, vindt de oproep van Straat Consulaat zeer terecht. Hij laat in een reactie aan De Nieuws BV onder andere weten dat 'elke woning die leeg staat er één te veel is' en zegt dat Den Haag met een stevigere aanpak wil komen.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie