Recept voor een hartige bladerdeegtaart met pittige kip
- Nieuws
- Recept voor een hartige bladerdeegtaart met pittige kip
Ter voorbereiding: haal je favoriete wijn. Neem de tijd. En onthou, de ingrediënten hoeven niet perse altijd hetzelfde te zijn. Het mag een beetje afhankelijk zijn van de beschikbare groenten en waar je trek in hebt - de taart pakt altijd iets anders uit leert ervaring van Mangiare!
De ingrediënten zijn helemaal niet bijzonder: kip, tauge, panchetta, boontjes, paksoi, wat paddestoelen. Eventueel een beetje aardappel. Of een keer groene kool. Belangrijk zijn: veel verse kruiden, bladerdeeg en crème fraîche. Vergeet niet om een potje groene pepertjes mee te nemen. Die kleine gemene groene pepertjes geven een extra kick.
Bespreking van de hartige taart in Mangiare!
Video niet beschikbaar
Een prettige aanpak is de bereiding opknippen in vier fasen:
1. Kip
•Een combinatie van kipfilets en dijen. Wees niet zuinig, de taart heeft flink wat kip nodig. Ga uit van 1⁄3 kip en 2⁄3 groenten.
• Snij de witte spiertjes en de zwarte prutjes weg.
• Snij de filets horizontaal door. Snij de kip in duimdikke stukken.
• Die de kip in een schaal met een scheut Japanse sojasaus, flinke scheuten ketjap manis, flinke lepel sambal badjak en een lepel miso pasta. Husselen.
• Door de bloem halen.
• Kip in delen aanbakken in olie (Zonnebloem of Arachide). Donker laten kleuren. Lekker klef. Beetje garen (helemaal gaar wordt 'ie in de oven!).
• Je hebt nu een flinke schaal kleffe spicy blokjes kip. Zet weg op je aanrecht.
Vergeet niet om je bladerdeeg op tijd te ontdooien. En je oven aan te zetten op 185 graden. En vul je glas voldoende bij. De taart komt goed, geen zorgen.
2. Groenten
• Start met een ui en knoflook moesje, dat is overal lekker bij. Ui in dunne ringen, knoflook platgeslagen. Mocht je wat gefermenteerde knoflook hebben liggen, gooi het erbij. Heb je nog een lente ui? Opsnijden en erbij. Pannetje, beetje olijfolie en lekker laten garen tot een moesje. Snufje zout. Pannetje parkeren naast je kip.
• Kool. Bladen schoonsnijden. Blancheren. Uit het water en apart leggen. Licht op smaak brengen.
• Pancetta in blokjes en samen met de sperziebonen aanbakken. Sperziebonen kort aanbakken met wat ketjap. Beetje zout en zwarte peper. Apart zetten.
• Paddestoelen breken en scheuren. Kort aanbakken. Heb je Paksoi? Dat mag erbij, hoeft niet. Op smaak brengen. Apart zetten.
• Taugé. Voldoende taugé. In de pan, heel kort. Op smaak brengen met gesnipperd rode pepertje, scheutje ketjap en soja. Lepeltje sambal mag ook. Apart zetten.
Die kleine gemene groene pepertjes geven een extra kick
Bladerdeeg inprikken
3. Bladerdeeg
• Grote rollen bladerdeeg werken fijn, maar pakjes uit de vriezer zijn ook prima. Vergeet niet op tijd te ontdooien.
• Kruiden wassen en snijden: koriander moet. Peterselie mag. Experimenten met bijvoorbeeld bieslook mag ook.
• Ovenschaal invetten. Bekleden met bladerdeeg. Beetje prikken.
• Nu goed om je heen kijken. Alles klaar voor actie? Niets vergeten? Werk een beetje vlot. De taart wil zo snel mogelijk de oven in.
• Doe op de bodem eerst iets wat het vocht absorbeert. Zoals rauwe champignon plakjes of griesmeel.
• Start met een laag kip.
• En dan naar gevoel laagjes bouwen. Kool bladen. Paddenstoelen erover. Laagje taugé. Boontjes erover.
• Beetje ui en knoflook moesje en bestrooien met kleine groene pepertjes.
• Laag kip. Groenten erover.
• Afmaken met koriander en peterselie. Misschien nog wat pepertjes.
• Her en der beetje proeven.
• Bladerdeeg bovenop, aanhechten, dichtvouwen, inprikken.
In de oven op 185 graden. 30 tot 45 minuten. Goed kijken. Gaar, maar niet te gaar.
4. Serveren
• Even laten rusten.
• Mooie stukken snijden, iedereen wil voldoende bladerdeeg.
• Voorzichtig uit scheppen en op het bord.
• Flinke klodder crème fraîche ernaast (en extra op tafel).
Radio Mangiare!
Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.