Binnenland
NOS

Hoge ambities voor preventie verkeersdoden, maar experts vrezen bezuinigingen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoge ambities voor preventie verkeersdoden, maar experts vrezen bezuinigingen

Nul verkeersdoden in 2050, dat is de doelstelling van het nieuwe kabinet. Maar de komende jaren gaat er juist minder geld naar verkeersveiligheid, blijkt uit de Prinsjesdagbegroting. Deskundigen zetten daarom vraagtekens bij die ambitie van het kabinet. Economisch verkeersonderzoeker Wim Wijnen vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

Ook het aantal ernstig gewonden moet met de doelstellingen voor 2050 afnemen. Maar wie in de begroting duikt, ziet juist bezuinigingen.

Het budget voor verkeersveiligheid daalt van 38 miljoen euro in 2024 naar 15 miljoen in 2029. Waarop wordt bezuinigd is nog niet duidelijk.

De bezuiniging wordt doorgevoerd in een tijd waarin het aantal aanrijdingen juist stijgt. Dagelijks zijn er zo'n 60 tot 70 aanrijdingen, waar gemiddeld 17 kinderen bij betrokken zijn. Per dag komen er ruim twee mensen om in het verkeer. Buiten het menselijk leed is het volgens deskundigen de vraag of de kosten wel goed in beeld zijn.

Allereerst zijn er twee soorten kosten, zegt economisch verkeersonderzoeker Wim Wijnen. "Er zijn materiële kosten, zoals medische kosten en voertuigschade, maar vooral immateriële kosten, zoals therapie en het verlies van levensvreugde en levensjaren. Dat maakt het in kaart brengen soms lastig."

Het kenniscentrum voor letselpreventie VeiligheidNL rekent met data van eerstehulpposten en ambulancen. Het richt zich op veel voorkomend en ernstig letsel als breuken en hersenletsel. Die kosten (materieel en immaterieel) stegen van 27 miljard euro in 2020 naar 33 miljard euro in 2022.

Mensen die niet met een ambulance worden vervoerd of naar de spoedeisende hulp gaan, worden hier dus niet in meegenomen; iemand die zijn polst kneust en twee dagen niet kan werken bijvoorbeeld.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie