Omwonenden Drentse bollenteelt bezorgd over 'bollengif'
- Nieuws
- Omwonenden Drentse bollenteelt bezorgd over 'bollengif'
Steeds meer boeren in Drenthe schakelen over op de lucratieve bollenteelt. Omwonenden maken zich zorgen over de vele gewasbeschermingsmiddelen die gebruikt worden. "Moeten we ons kleine landje helemaal laten vergiftigen voor financieel gewin van een paar mensen?", zegt Tanja Diepering in 5 Dagen.
5 Dagen... bestrijdingsmiddelen in de sierteelt Drenthe
Een groep omwonenden maakt zich zorgen over hun gezondheid. Ze horen en lezen in de media dat pesticiden in verband worden gebracht met de ziekte van Parkinson. Op 3 meter afstand van het perceel van Tanja Diepering in het Drentse dorp Wittelte begint de akker waar een boer lelies teelt.
Het gebruik van gewasbescherming baart haar grote zorgen. "Het zweeft in de lucht en dat adem je in", vertelt Diepering. "Als er is gespoten ruik je een sterk chemische lucht. Doordat het zo duidelijk te ruiken is, ben je je bewust dat het een soort onzichtbare vijand is."
'Bollengif'
Volgens Albert Joling, een lelieteler uit het buurtschap Boterveen, zijn de zorgen niet terecht. "In mijn beleving worden alle stoffen goed gecontroleerd door het Ctgb (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden). Dat is een instantie die dat met veel deskundigheid doet. Dus daar vertrouwen wij dan ook op."
"Ze hebben het altijd over 'bollengif' en dat de lelieteelt niet veilig of gezond zou zijn, maar alle middelen die wij gebruiken worden ook gebruikt in andere teelten."
Rechtszaak
Dit voorjaar hebben buurtbewoners uit Boterveen een kort geding aangespannen tegen boer Joling. De rechter bepaalde destijds dat het bedrijf onmiddellijk moest stoppen met het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. In hoger beroep is besloten dat het bedrijf nog vier middelen mag blijven spuiten.
"We zijn wel heel blij dat we het hoger beroep hebben gewonnen. Daarmee hebben we veel schade kunnen voorkomen", geeft Joling aan. "Het is nu nog even afwachten hoe het precies afloopt. Maar als we die vier middelen niet hadden gehad had ik het vrij somber ingezien." Het familiebedrijf loopt al drie generaties.
'Iedereen heeft recht op zuurstof'
In navolging van deze rechtszaak hebben buurtbewoner Diepering en andere omwonenden een zaak aangespannen tegen een leliekweker bij hen in de buurt. "Iedereen heeft recht op zuurstof, op schone lucht. Je gezondheid is toch echt heel belangrijk voor je", stelt Diepering. De groep bewoners wil daarom dat ook deze leliekweker stopt met het gebruik van pesticiden.
Belang
De rechter stelde de groep echter niet in het gelijk. "Omdat de teler bij de rechtszaak aangaf nog maar één of twee keer te komen spuiten, is het belang van de bewoners te klein", licht de dochter van Diepering toe, die ook bij de zaak betrokken is.
"We voelen ons eigenlijk alleen maar meer strijdbaar. Het kan toch niet zo zijn dat economische belangen je gezondheid gaan overheersen?", zegt ze in de uitzending van 5 Dagen. "De rechter benoemde duidelijk dat de mogelijkheden er zijn om een verbod toe te kennen. En dat is ook echt iets waar we in de toekomst voor gaan."
5 Dagen
5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.
Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.