Bom onder bollenteelt door uitspraak rechtbank
- Nieuws
- Bom onder bollenteelt door uitspraak rechtbank
Vrolijk gekleurde bollenvelden zijn oer-Hollands en trekken veel toeristen. Maar de keerzijde van de miljoenenindustrie is de enorme hoeveelheid landbouwgif die bij het telen wordt gebruikt. Het onderzoeksprogramma Zembla deed daar de afgelopen jaren onderzoek naar. Gisteren deed de rechter een belangrijke uitspraak in dit dossier. "Belangrijk voor omwonenden maar een drama voor telers", noemt Zembla-journalist Ton van der Ham in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
De rechter heeft in een zaak van negen omwonenden van een groot bollenbedrijf gezegd dat het spuiten van gif in de nabijheid van deze mensen onrechtmatig is en moet stoppen. "Dat is echt bom onder het werk van heel veel bollentelers. Dus het is een drama voor de telers en een ongelofelijk belangrijke uitspraak voor deze omwonenden", aldus Van der Ham.
Bestrijdingsmiddelen in een woonwijk
Vanaf 2011 maakt Zembla al verhalen over de risico's van bestrijdingsmiddelen. In Nederland mogen alleen toegestane middelen worden gebruikt, dat wil zeggen: waarvan de overheid zegt dat ze veilig zijn. "Door een belangrijke instantie wordt dat bepaald", legt Van der Ham uit. "Onze verhalen gingen er steeds over dat die toelating rammelt. Dat de overheid niet kan garanderen dat de bestrijdingsmiddelen die worden gebruikt, dat die veilig zijn."
Volgens het RIVM wonen in Nederland zo'n 2,2 miljoen mensen op een afstand van 250 meter van een akker. "Dus heel veel mensen hebben te maken met bestrijdingsmiddelen", aldus Van der Ham. De gewassen worden met de middelen bespoten, maar daar blijft het bestrijdingsmiddel niet zomaar liggen. Dat kan met de wind een heel eind verder terechtkomen in woonwijken bijvoorbeeld.
Hoeveel gif komt er vrij?
Bewoners zijn zich gaan verzamelen in hun strijd tegen de bestrijdingsmiddelen. Zij vragen zich af: hoeveel gif komt er vrij? Zembla toonde eerder in een uitzending aan dat het bollengif tot in de babyluiers zit. Van der Ham: "Dus die denken, de overheid kan wel zeggen dat het veilig is en de boeren kunnen zeggen dat ze alleen werken met wettelijk toegestane middelen, maar ik krijg hier een heel onrustig gevoel van. Zeker ook omdat artsen en wetenschappers zeggen dat je niet van de middelen kunt zeggen dat ze veilig zijn." Met de uitspraak van de rechter wordt voor de bewoners nu eindelijk het risico erkend, denkt Van der Ham.
Sector in transitie
Jaap Bond van de KAVB, de branchevereniging van de bloembollensector, reageert in De Nieuws BV dat ze verbijsterd zijn door de uitspraak van de rechter. Ze zullen dus ook in hoger beroep gaan. "Want, wat moeten wij nou anders dan de regels die wij zelf in dit land hebben bedacht", aldus Bond.
Bond: "We zijn een sector in transitie, dus als je kijkt naar het aantal middelen dat we minder zijn gaan gebruiken in de afgelopen tien, twintig jaar, dat is enorm. De middelen die we gebruiken zijn anders. En we zijn vooral verbijsterd omdat dit een teler is die zich houdt aan de regels die wij in Nederland hebben afgesproken, en die nu failliet gaat."