In Helmond moet de volkstuin worden gesloten vanwege PFAS: 'Ik wil mijn zuurverdiende werk terug'
- Nieuws
- In Helmond moet de volkstuin worden gesloten vanwege PFAS: 'Ik wil mijn zuurverdiende werk terug'
In Helmond is een strijd gaande. Inzet? De sanering van een volkstuincomplex waar gif in de grond zit. Sommige tuinders zijn voorstanders, maar het bestuur wil een nieuw bodemonderzoek. Want uit een rapport blijkt dat het gifpercentage met meer dan de helft is afgenomen. En als dit doorzet dan wordt er een norm gehaald en is geen sanering meer nodig, zegt het bestuur.
Strijd om volkstuin in Helmond
Video niet beschikbaar
De gemeente denkt hier anders en gooit het complex maandag op slot.
Daling PFAS
"Dit is 47 jaar geleden opgericht als een moestuinvereniging, door het CPN", vertelt voorzitter Jos Henraat. Maar komende maandag gaat het slot erop, en daar is niet iedereen blij mee.
Veel willen dat er opnieuw onderzoek wordt gedaan. "We hebben namelijk een daling gezien", zegt Henraat. "In 2018 was de hoeveelheid PFAS heel hoog, maar in 2021 is er opnieuw onderzoek gedaan en was er een daling van ruim 60 procent."
Gezonde grond
Helaas is het kwaad al geschied, zegt een ander. "Mensen zijn al aan het inpakken." Sommigen van hen vinden het niet eens een groot probleem dat de moestuin wordt gesloten, omdat ze het goed vinden om er 'gezondere grond' voor terug te krijgen."
"Maar dan is het nog steeds niet echt gezond", zegt Henraat over het plan van de gemeente om er nieuwe grond neer te leggen. "Het gaat wel even duren voordat daar weer groente op kan worden geteeld."
Diep gat
"Wij hebben onze hele ziel en zaligheid erin gegooid tot de laatste cent, en nu wordt dat afgebroken", zegt Henraat met verdriet in zijn stem. "Ik wil geen geld van de gemeente, ik wil mijn zuurverdiende werk terug."
Hij weet niet wat hij nu gaat doen, vertelt hij. "Ik val in een heel diep gat."
EenVandaag
Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.