Binnenland
BNNVARA

Verbazing over strafeis Martijn N.: was het bij een vrouw wel dwang geweest?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verbazing over strafeis Martijn N.: was het bij een vrouw wel dwang geweest?

Het OM eiste vorige maand acht jaar gevangenisstraf tegen modeondernemer Martijn N. Hij werd verdacht van meerdere feiten, waaronder verkrachting van jongens en mannen. Gisteren veroordeelde de rechtbank hem tot 18 maanden, waarvan acht voorwaardelijk, voor ontucht. Kes Blans van Men As Well, een Nederlandse organisatie tegen seksueel geweld tegen mannen, vindt de lagere straf onbegrijpelijk. "Als je de eerste artikelen van NRC en Het Parool leest, waarin zoveel mensen naar voren zijn gekomen (...) en dat de straf dan zo laag is, dat vind ik onwaarschijnlijk", zegt hij in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Blans denkt dat de straf lager is uitgevallen vanwege de nieuwe wet seksuele misdrijven die sinds 1 juli van kracht is. In deze nieuwe wet ligt de nadruk op instemming bij seks, niet op dwang. De rechtbank mag dit nieuwe criterium echter niet gebruiken omdat de feiten zich afspeelden voor 1 juli 2024. Zedenadvocaat Swier vraagt zich af of het überhaupt verschil had gemaakt. "Volgens de rechtbank was er geen sprake van dwang, dus vrijspraak. Het is de vraag of het anders wel bewezen zou kunnen worden verklaard."

Lossere moraal?

Martijn N. zei in zijn verdediging dat 'au' in homoseksuele kringen niet direct reden is om te stoppen, eerder een reden om een andere positie te kiezen. De advocaat van Martijn N., Gerard Spong sprak over een lossere moraal in de homowereld. Blans vindt de uitleg van N. en Spong 'pijnlijk' en 'stigmatiserend'. Zedenadvocaat Swier vertelt dat de rechtbank al vanaf het begin van het vonnis de mening van Spong niet deelde.

Toxische blik

N. werd vrijgesproken van zes verkrachtingen en twee pogingen tot verkrachting omdat er volgens de rechtbank geen sprake is van dwang. De slachtoffers zijn jongens en mannen. Volgens Blans hebben we een 'toxische, masculiene' kijk op mannen die aangifte doen van seksueel geweld. Zo wordt van mannen verwacht dat ze stoer zijn, en net zo sterk als een andere man. "Maar je kan traumareacties (flight, flight, freeze, fawn en flop) hebben, dat komt bij mannen ook voor."

Verschil in behandeling

Swier zag in dit vonnis een verschil in behandeling van mannen en vrouwen die seksueel geweld hebben meegemaakt. Zo is er één vrijspraak waar de advocaat verbaasd over is. Een man werd door Martijn N. op het bed geduwd en gelijk gepenetreerd. Het slachtoffer zegt niet te weten hoe hij zich hier tegen had kunnen verzetten. "Toch zegt de rechtbank dat de handelingen niet van voldoende gewicht zijn om de weerstand te breken. Dat verbaast mij wel. Dit is een standaard situatie waarin als het slachtoffer een vrouw was geweest (...) een rechtbank had gezegd: dit is dwang. Ik kan me niet voorstellen dat het hof dit in stand laat, dit specifieke feit."

Het OM gaat waarschijnlijk in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter. Swier denkt dat de rechtbank in deze zaak de lat voor dwang te hoog heeft gelegd. Maar nog steeds rijst de vraag: wat kan er bewezen worden?

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie