Onderwijs in crisis: tijd voor verandering
- Nieuws
- Onderwijs in crisis: tijd voor verandering
Ondanks jarenlange hervormingen kampt het Nederlandse onderwijs met problemen: lerarentekorten, chaos en ontevreden ouders zijn schering en inslag. Volgens De Staat van het Onderwijs haalt 80% van de scholen een voldoende op basisvaardigheden. Sezgin Cihangir, directeur van het Nederlands Mathematisch Instituut en lid van Red Het Onderwijs, nuanceert dit in 5 Dagen: "Die cijfers zijn gemiddelden van rekenen, taal en lezen, en maskeren de realiteit."
5 Dagen... staat van het onderwijs
Problematische rekenmethodes
Een inspectierapport uit november toont aan dat 74% en 60% van de basisschoolleerlingen de streefniveaus voor lezen en taalverzorging halen, maar bij rekenen is dat slechts 46%. "Meer dan de helft faalt dus", stelt Cihangir. Dit lage rekenniveau hindert leerlingen in het vervolgonderwijs bij vakken als wiskunde en economie.
Cihangir wijt de problemen aan 'realistisch rekenen', waarbij sommen in verhalende contexten worden aangeboden om toepassing te bevorderen. In de praktijk werkt dit averechts: "Kinderen krijgen geen directe uitleg meer, maar moeten zelf strategieën bedenken." Dit is zwaar, vooral voor kinderen uit taalarmere milieus. "Zonder geautomatiseerde tafels en met talige contexten raken ze overbelast." Middelbare scholen bellen Cihangirs instituut steeds vaker voor bijspijkercursussen, wat volgens hem eigenlijk de taak van het basisonderwijs is.
Terug naar de basis
De 'talige' aanpak komt voort uit de jaren '60 en '70, toen onderwijs 'leuk' moest zijn en klassieke methodes als saai werden gezien. Cihangir: "Mensen zongen 'Teachers, leave those kids alone' en verwierpen gestructureerd onderwijs. Maar het gaat niet om discipline, het gaat om vaardigheden die kinderen verder helpen." Hij pleit voor een herwaardering van klassikaal, gestructureerd onderwijs, zoals op basisschool Dukendonck in Nijmegen. Daar vervingen docenten Charis Tsafaridis en Freek van Run werkboeken met plaatjes door lange teksten en klassikale lessen. Resultaten stegen snel, en kinderen vonden het nog leuk ook. "Ze willen leren als je ze serieus neemt. Motivatie komt niet door 'leuk' lesmateriaal, maar door echte uitdaging."
Cihangir pleit voor heldere instructie en vertrouwen in kinderen: "Net als bij begrijpend lezen moeten we deze aanpak uitrollen." Hij waarschuwt dat het accepteren van de 46% die onder de maat scoort leidt tot 'stabiele stagnatie'. "Nederland is rijk door kennis en wetenschap. Als we niet investeren in onderwijs, verliezen we onze voorsprong." Zijn drive komt voort uit een diep gevoel van maatschappelijke verantwoordelijkheid: "Alles wat ik doe, moet bijdragen aan een sterkere samenleving."
5 Dagen
5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.
Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.