Waarom willen studenten nog bij het corps?
- Nieuws
- Waarom willen studenten nog bij het corps?
Amalia doorloopt op dit moment net als honderden andere feuten de groentijd van het corps. Het is elk jaar wachten op het volgende gewelddadige of vrouwonvriendelijke schandaal, maar toch blijkt er onder studenten meer dan genoeg animo voor een lidmaatschap. Waarom is er nog steeds een wachtlijst om je vrijwillig te laten vernederen bij een studentenvereniging? Prof. dr. Leen Dorsman is emeritus hoogleraar universitaire geschiedenis en ziet dat de corporale cultuur diep geworteld is in Nederland.
Video niet beschikbaar
Elitevorming
Dat Amalia nu ook bij het corps gaat trekt volgens Dorsman enorm aan: "Blijkbaar bestaat er een idee dat het leuk is om bij een soort elite te horen. Daar was ook al sprake van in de negentiende eeuw, studenten probeerden zich toen door middel van verenigingen te onderscheiden van de burgerij." Daarnaast ziet Dorsman dat jonge mensen behoefte hebben aan een vrijplaats: "Een plek waar je afstand kan nemen van de heersende regels en verplichtingen, dat speelde in de negentiende eeuw ook al een grote rol."
Geschiedenis en tradities
De Nederlandse corpora hebben bovendien een rijke geschiedenis en eigen tradities. Dit draagt volgens Dorsman bij aan het afgesloten karakter van het corps: "Het is de eigen wereld van de studenten, waar niemand zich mee mag bemoeien." In de loop van de negentiende eeuw krijgen de verenigingen volgens Dorsman een gesloten en elitair karakter: "Je ziet een bepaalde aristocratisering van de corpora plaatsvinden. Inmiddels is het een organisatie die soms wel op bijna militaire wijze gerund wordt."