Binnenland
NTRPowNed

De 'verroompottisering' van Nederland: 'Ze krijgen ons niet weg'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De 'verroompottisering' van Nederland: 'Ze krijgen ons niet weg'

Op steeds meer plekken in Nederland moeten campings plaatsmaken voor huisjesparken met luxe eco-chalets van een paar ton. Door deze 'verroompottisering' wordt recreëren steeds onbereikbaarder voor de 'gewone' man. Ook de bewoners van camping Ursemmerhof in het Noord-Hollandse Ursem werden overvallen door een huuropzegging. Toch houden ze voet bij stuk. "Ze krijgen ons niet weg", vertelt recreant en verenigingsvoorzitter Esther Limonard in 5 Dagen.

5 Dagen...

Sinds 2021 recreëert Limonard op de camping Ursemmerhof. "Ik geniet ontzettend", vertelt ze. "Het is echt een klein paradijsje voor ons."

'Dit kan toch niet'

Nog geen jaar later, in september 2022, ontvingen zij en andere campingbewoners een volgens hen onverwachte brief over herstructureringsplannen op de camping. De bewoners moesten plaatsmaken voor nieuwe chaletjes. Uiterlijk september 2024 moeten de bewoners weg. "Ik dacht, dit zou toch niet waar zijn. Dit kan toch niet", vertelt Limonard.

Voor de koop van de caravan liet ze zich informeren door de beheerder, omdat ze eerder al een soortgelijke situatie had meegemaakt. "Toen zei de beheerder: 'Ja, er zijn wel plannen, maar die liggen er al jaren en er gebeurt helemaal niets. Dat kan zeker nog wel 5 tot 10 jaar duren.' Op die basis hadden wij zoiets van, oké, dan durven wij die gok wel te wagen."

Ander verhaal

De brief over de herstructureringsplannen kwam daardoor als een grote schok voor Limonard en andere campingbewoners. "Ik ben wel boos op de hoge heren van de directie die ons een soort van voor de gek hebben gehouden al die jaren, en een heel ander verhaal hebben opgehangen, in onze ogen. Hun verhaal is natuurlijk helemaal anders, want zij zeggen: ja, dit wisten jullie al lang en we hebben jullie al zo vaak geïnformeerd." Volgens Limonard is dat niet het geval.

Wegpesten

Inmiddels zijn de sanitaire voorzieningen van de camping verwijderd, net zoals de speelplaatsen. "Dan krijg je een beetje het idee van, willen jullie ons nou wegpesten?" Ook de passantenplaatsen zijn daardoor niet meer bruikbaar. "Wij willen dat de mensen weer terug komen recreëren, maar die mensen hebben nergens een wc waar ze gebruik van kunnen maken. Dus dat is te gek voor woorden."

De bouw van de nieuwe chalets ligt stil, maar de reden daarvan is voor de campingbewoners onduidelijk. "Onze grootste nachtmerrie is dat wij dadelijk de camping hebben moeten verlaten, tegen wil en dank, en dat het terrein waar wij zo hebben genoten er ook zo bij ligt over 10 jaar", geeft Limonard aan.

Vereniging DURF

De recreanten hebben zich daarom samengevoegd in de vereniging DURF: De Ursemmerhof Recreanten Familie. Esther Limonard is voorzitter van de 160 leden. "Als bestuurder van de vereniging heb ik mensen aan de telefoon gehad, huilend. Met name oudere mensen die hier al 30, 40 jaar staan, die hier lief en leed hebben gedeeld." Een aantal campingbewoners is vertrokken. "Ze zien hun vrienden en vriendinnen vertrekken. Ze zijn bang."

Strijd

De vereniging heeft advocaat Diederik Briedé in de arm genomen en hebben de eigenaren gedagvaard. De inzet is het van tafel krijgen van de huuropzetting. Limonard heeft goed vertrouwen in de zaak. "Briedé heeft al enkele zaken gewonnen. En hij is ook gespecialiseerd in recreantenrecht."

Voorlopig blijft Limonard dan ook voet bij stuk houden, en met haar een hoop andere campingbewoners. "Nu strijden wij tot het einde. Ze krijgen ons niet weg."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie