Economie
EO

'Zet een belasting op overwaarde van verkochte huizen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Zet een belasting op overwaarde van verkochte huizen'

De huizenprijzen blijven maar stijgen en politici breken hun hoofd over hoe ze dat op moeten lossen. Econoom en huizenmarktdeskundige Nic Vrieselaar heeft een onorthodox idee: overwaarde door prijsstijging van huizen belasten. Dat drukt de huizenprijzen, legt hij uit in Dit is de dag.

"Je moet de huizenmarkt zien als een ladder. Op de ladder staan huizenbezitters, daaronder staan huurders en starters", vertelt Vrieselaar. Overwaarde zorgt ervoor dat de onderste sport hoger is, waardoor starters de stap niet kunnen maken. Als iemand een huis koopt voor bijvoorbeeld 300.000 euro en deze een paar jaar later verkoopt voor 400.000 euro, heeft deze persoon een ton verdiend, wat totaal niet wordt belast. Op dit bedrag zou de politiek een belasting kunnen overwegen, stelt hij. "Overwaarde zorgt voor een grote kloof tussen starters en huizenbezitters. Huizenbezitters hebben bijvoorbeeld een ton overwaarde – die ze gewoon is komen aanwaaien – waardoor ze een veel hoger bod kunnen doen."

Met een belasting beperk je dat, waardoor huizen goedkoper worden. Van het opgehaalde belastinggeld kun je ook nog eens huizen bouwen. Vrieselaar denkt aan 25 procent, maar dat moet de politiek bepalen. Hij geeft wel toe dat 'een complexe maatregel' is.

Meepraten over de huizenprijzen? Dat kan op het platform DIT.

Huizenprijzen stijgen steeds harder: moet de overheid ingrijpen? (22 augustus 2024) - Dit is de Dag

Hypotheekrenteaftrek afschaffen

Een ander idee is de hypotheekrenteaftrek helemaal afschaffen. Deze aftrek was ooit bedoeld om huizenbezit makkelijker te maken, maar nu zorgt het juist voor hogere huizenprijzen, zegt Vrieselaar. "Werkende mensen betalen in Nederland zo’n 800 à 900 euro per jaar extra aan belasting aan huizeneigenaars."

Het vorige kabinet beperkte de hypotheekrenteaftrek en dat zal de komende jaren afnemen. Vrieselaar vindt niet dat de regeling in één keer moet worden afgeschaft, maar kan hij over de jaren heen prima beperkt worden.

Bouwen bouwen bouwen

BBB-Kamerlid Henk Vermeer gelooft niet zo in de ideeën van Vrieselaar. Hij ziet maar één oplossing: bouwen. "De prijzen zijn zo hoog omdat er te weinig aanbod is. De grond heeft een bepaalde prijs, de bouwmaterialen hebben een bepaalde prijs, dus een huis wordt niet zo snel goedkoper", denkt hij. "Het probleem is niet dat het huis te goedkoop is, maar dat het huis er niet is…"

Vrieselaar is het eens met Vermeer dat er huizen gebouwd moeten worden, maar dat is nog niet van de ene op de andere dag geregeld. Daarom moeten er óók maatregelen komen om de prijzen te beperken. Vermeer wil het over een andere boeg gooien: "We moeten woningen gaan splitsen, we moeten woningen gaan optoppen (een extra verdieping op een huis zetten, red.), we moeten mensen in het buitengebied toestaan om bij hun ouders op het erf te gaan wonen." Met meer huizen worden de prijzen vanzelf lager, zegt hij.

Ster advertentie
Ster advertentie