Roompot neemt Landal over: 'Prijzen voor vakantiegangers kunnen hoger worden'
- Nieuws
- Roompot neemt Landal over: 'Prijzen voor vakantiegangers kunnen hoger worden'
Roompot, aanbieder van vakantiehuisjes, neemt concurrent Landal Greenparks over. Daarmee ontstaat in één klap de grootste aanbieder van vakantieparken in Nederland ooit. Wat voor gevolgen heeft dat voor vakantiegangers? Het zou kunnen dat mensen met een kleine beurs te maken krijgen met hogere prijzen, zegt docent toerisme Gerard Gielen in Geld of je Leven. "Iedereen vecht om elke vierkante meter in Europa."
Roompot neemt Landal Greenparks over
Video niet beschikbaar
Vorige week kondigde de ACM (Autoriteit Consument en Markt) al aan dat zij akkoord ging met de overname van Landal. Sindsdien zijn de twee parken aan de slag gegaan om elkaar vanaf dinsdag collega’s te kunnen noemen in plaats van concurrenten.
Het ging Roompot niet vooral om de overname, zegt Baptiste van Outryve van Roompot. "Landal heeft een aanbod van leuke ski-bestemmingen, maar kan ook in de natuur fantastische vakantiebelevingen garanderen. Wij zitten eerder aan de kust. Tel je die twee samen op, dan komen we op elf landen uit."
'Verroompotisering'
Gaan vakantiegangers ook iets merken van deze overname? Het zou kunnen dat er op termijn een monopoliepositie van vakantieparken ontstaat, denkt docent Gielen, verbonden aan de Breda University of Applied Sciences. “Dat kan wat nadelig zijn voor de klant. Ik denk dat het voor mensen met een kleine portemonnee op termijn wel moeilijk kan worden.”
Want er kan op een gegeven moment geen groei meer zijn, zegt hij. "Iedereen vecht om elke vierkante meter in Europa. Dus wat gaat zo’n park dan doen? Dan wordt er geïnvesteerd in kwaliteitsverbetering, wat leidt tot een hogere prijs."
Daarnaast heb je 'verroompotisering' van Nederland, zegt Gielen. "Dat betekent dat de vaste standplaatshouders plaats moeten maken voor de bungalows van Roompot en Landal. Voor mensen die hun spaargeld in een stacaravan hadden gestopt, is dan geen plaats meer op het park. Voor een hoop gasten is dat echt wel bedreigend."
Banen
Het eerste wat Roompot en Landal nu zullen doen is samen een directie vormen en een strategie uitschrijven, zegt Van Outryve. "Daarna hebben we een organisatie met hele sterke collega’s van Landal en Roompot. De insteek is er niet van dat banen verloren gaan, maar vooral dat je een mooi aanbod hebt voor je gasten."
Maar de werkelijke reden voor de overname is geld, denkt Gielen. "Het gaat erom dat investeringen op termijn verkocht kunnen worden. Ik denk dat dat op de achtergrond de echte reden is. Ik geloof heus de goede bedoelingen. Maar er kunnen ook banen verdwijnen, want er moet geld verdiend worden."
Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!