Binnenland
BNNVARA

Onwetendheid over de overgang is slecht voor de economie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onwetendheid over de overgang is slecht voor de economie

Er moet meer aandacht komen voor de overgang. Een motie van GroenLinks-kamerlid Corinne Ellemeet en 50PLUS-kamerlid Léonie Sazias over het doorbreken van het taboe op de overgang is aangenomen. Bij De Nieuws BV vertelt Ellemeet wat er moet veranderen.

Video niet beschikbaar

Maar liefst een derde van het arbeidsverzuim onder vrouwen tussen de 45 en 60 jaar hangt samen met overgangsklachten. Sommige vrouwen krijgen hierdoor zelfs, onterecht, het label 'burn-out'. Dat is niet alleen slecht voor vrouwen, maar ook voor de economie. Ellemeet en Sazias willen het onderwerp bespreekbaar maken en hun motie is aangenomen door de Tweede Kamer.

Weinig kennis

"Er is sprake van een taboe", zegt Ellemeet, en eigenlijk is dat heel gek. "Ik ben zelf 44 jaar, toch een leeftijd dat je over de overgang na gaat denken zou je zeggen." Maar dat gebeurde niet: "Ik weet er zelf eigenlijk weinig van en heb er vrijwel geen gesprekken over". De politicus is niet de enige, veel vrouwen weten eigenlijk helemaal niet goed wat er met hun lichaam gebeurt zodra ze in de overgang komen, en wat de gevolgen daarvan zijn.

"Naast dat het probleem bij vrouwen zelf zit, omdat ze er weinig van weten, weten ook huisartsen, bedrijfsartsen en werkgevers er weinig van", zegt Ellemeet. De zorg en medisch onderzoek is lang op mannen gericht geweest. "Artsen herkennen vaak niet dat het gaat om overgangsklachten."

Het herkennen van de klachten is dus belangrijk voor de juiste aanpak, maar het erkennen is minstens zo waardevol. "Ik heb nog nooit zoveel reacties gekregen op een voorstel dat ik heb gedaan", zegt Ellemeet. "Zoveel vrouwen zeggen: ik herken het en eindelijk, eindelijk, eindelijk staat het op de agenda." Veel vrouwen die het hebben meegemaakt benadrukken het belang. Ellemeet: "Als er maar een arts was geweest die het had begrepen was het zoveel minder zwaar geweest, zeggen ze dan."

Een oplossing

Hoe gaan we dit oplossen? "De opdracht aan de regering is bijdragen om het taboe te doorbreken, maar ook om te kijken hoe we het ziekteverzuim kunnen oplossen." En daar moeten een aantal dingen voor gebeuren: "Ten eerste moet het bespreekbaar worden waardoor vrouwen zelf meer kennis krijgen. Daarnaast moeten ook artsen de mogelijkheid krijgen hun kennis over dit onderwerp te vergroten". Maar ook moet er gesproken worden met sociale partners volgens Ellemeet: "Bijvoorbeeld de vakbonden en werkgevers".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kortom, het is niet alleen probleem van vouwen maar ook van de medische zorg, werkgevers, organisaties en de economie. Ellemeet: "Als je er wat aan kan doen dat zo'n grote groep niet thuis hoeft te zitten, dat scheelt enorm. Voor iedereen."

Meer zin in seks

En o ja, de overgang is niet alleen zwaar, maar vooral ook sexy. Want wist je dat vrouwen vaak juist meer zin krijgen in seks? "Ik heb nog nooit zoveel onzin gehoord over de menopauze dan in het Westen en in het bijzonder in Nederland", zei Kaa-outhar Darmoni - directeur van Atria, voor gendergelijkheid en vrouwengeschiedenis – in het programma Mondo.

Het idee is dat je door de menopauze geen zin meer zo hebben in seks. "Dat is compleet ridicuul! In Tunesië wachten vrouwen op de menopauze." Je hoeft geen anticonceptie meer te nemen, je wordt niet meer zwanger. "En eigenlijk gaat het testosteron na de menopauze omhoog en heb je juist meer zin in seks."

Dat mag ook weleens uit de taboesfeer gehaald worden!

Overgang op de kaart Corinne Ellemeet

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie