Binnenland
NTRPowNed

Een familiebedrijf runnen: 'Het zijn wel je broer en zus die je ook bij oma tegenkomt'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een familiebedrijf runnen: 'Het zijn wel je broer en zus die je ook bij oma tegenkomt'

In Nederland zijn ongeveer 290.000 familiebedrijven, samen verantwoordelijk voor zo’n 35 procent van het Bruto Nationaal Product. Veel familiebedrijven zijn enorm succesvol, maar een bedrijf runnen met je familie kan ook moeilijkheden met zich meebrengen. "Goed kunnen communiceren met familieleden is echt heel lastig. Daar heb je niet eens een bedrijf voor nodig", zegt Roberto Flören, hoogleraar Familiebedrijven en Bedrijfsoverdracht aan Nyenrode Business Universiteit, in 5 Dagen.

5 Dagen... over familiebedrijven Te gast: Roberto Floren ( hoogleraar Neyenrode)

Schrijfmachinebedrijf

Flören had zelf ook opvolger van het familiebedrijf kunnen zijn, toen zijn vader hem en zijn zus vroeg om het schrijfmachinebedrijf over te nemen. "We waren dankbaar voor de vraag, maar we hebben allebei nee gezegd. Er was geen groeimarkt op dat moment."

Na 40 jaar verdween de achternaam van de gevel. "Mijn vader is er letterlijk ziek van geworden. Het was toch zijn derde kindje. Dat deed emotioneel heel veel pijn." Flören besloot zijn persoonlijke ervaringen en academische kennis in te zetten als hoogleraar Familiebedrijven en als commissaris bij verschillende bedrijven.

Ten dode opgeschreven

Flören ziet een enorme verandering in het beeld dat mensen van een familiebedrijf hebben. "In de jaren 90 wilden studenten niet dood worden gevonden in hun eigen bedrijf. Als je bij je ouders in het bedrijf werkte, werd er echt gezegd dat je zeker geen werk kon vinden. Het was suf, saai, ingeslapen en ten dode opgeschreven."

Dat is verminderd, maar nog steeds niet helemaal verdwenen. "Dus mijn werk is nog lang niet afgerond", zegt Flören.

'Het zijn wel je broer en zus'

In een familiebedrijf moeten het bedrijfsbelang en familiebelang parallel aan elkaar lopen. "Soms is dat best lastig. Je moet harmonie hebben, maar ook conflicten aan durven gaan."

Het kan vooral moeilijkheden met zich meebrengen wanneer meerdere familieleden eigenaar zijn van het bedrijf die niet allemaal in het bedrijf werken. "Zoals wanneer de een misschien geld wil investeren in het bedrijf voor innovatie, en de ander (die niet in het bedrijf werkt, red.) graag dividend uitgekeerd wil krijgen om een nieuwe auto te kopen. Het geld kun je maar één keer uitgeven. En dat zijn wel je broer en zus die je ook weer bij oma bij de kerstboom tegenkomt."

Financieel succesvoller dan niet-familiebedrijven

Ondanks eventuele struikelblokken doen de familiebedrijven in Nederland het erg goed. De Nederlandse economie kan niet zonder familiebedrijven. "Op de lange termijn zijn familiebedrijven ook financieel succesvoller dan niet-familiebedrijven", vertelt Flören. Dat heeft te maken met de hoge solvabiliteit, de mate waarin een bedrijf in staat is om aan financiële verplichtingen te voldoen.

"Ze waren daardoor in coronatijd minder afhankelijk van externe financiers en banken, en konden dus besluiten om op korte termijn het personeel in dienst te houden. Dat betekende verlies draaien, de broekriem aantrekken en geen dividend uitkeren. Maar na de corona hadden ze de mensen nog in dienst. En je ziet hoe moeilijk het nu is om personeel te krijgen…"

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie